2023-03-14 59 瀏覽
大埔一向好多高質嘅美食,好多都集中住大埔街市附近,週末去探朋友,佢帶我去咗一間人細高質嘅鐵板燒值得推介俾大家,餐廳位於美豐花園附近,雖然距離火車站的確有少少路程,但係隔離就有個停車場,泊咗車搭lift落樓下就見到,男士們想同女仔去拍拖食好西的話,呢間餐廳絕對係好推介。餐厅大門以門面有點神秘感,以實木外牆及木門作裝飾,但仲吸引一點高質飾物似Omakasa 一樣,你入到店內雖然座位不多,但侍應及鐵板燒大廚,哥哥都非常有禮貌,餐廳環境暗暗氣氛十足。而且每一道菜無論製作及擺盤都非常用心,每一道菜都擺得靚靚,足以令每一道菜都能夠合照打卡📸🎆,藉此可以兩個人坐近一啲普出進一步的發展🤣🤣🤣🤣今日我們點了一份價值$698的海鮮鵝肝set, 有11度菜及🍺draft beer, 食物包括有:🥗煙三文魚泡泡沙律🦪金箔冰鎮魚子醬鮑魚🪸鐵板燒蘆筍蟶子王🐬鐵板鹽燒活鰻🐚黑松露牛油燒帆立貝🦢鵝肝菠蘿蛋白醬多士🐄鐵板燒澳洲牛柳🐖鐵板燒豬里脊🦐蒜蓉大蝦炒飯🥣豆腐味噌湯🫘紅豆吉士多士每一道菜相信餐廳大廚都經過悉心的配搭,無論擺盤及烹調,頭盤的煙三文魚泡泡沙律,廚師用烹調法式料理的方法沙律醋打成泡沫入口,比起平日二沙律醋

🥗煙三文魚泡泡沙律
🐖鐵板燒豬里脊
🦐蒜蓉大蝦炒飯
🥣豆腐味噌湯
🫘紅豆吉士多士

每一道菜相信餐廳大廚都經過悉心的配搭,無論擺盤及烹調,頭盤的煙三文魚泡泡沙律,廚師用烹調法式料理的方法沙律醋打成泡沫入口,比起平日二沙律醋口感更加輕鬆。另外他的金箔魚子醬冰鎮鮑魚也同樣醬料都勁泡化,使漲了不會搶掉鮑魚的味道。

黑松露牛油帶子,濃濃的黑松露+牛油放在貝殼上慢煮,使黑松露及牛油融為一體,再把帆立貝放上去低溫慢燒,使帆立貝非常入味。

牛油鵝肝菠蘿蛋白醬多士,旦白菠蘿醬🍍非常Creamy上面鋪相菠蘿果肉醬,配上鐵板燒鵝肝味道非常新穎,比平時好多餐廳都會用蘋果更加得意

鐵板鹽活鰻,喺鐵板燒料理入面緩慢的處理方法非常考大廚的功夫,若果鰻魚捲了則難燒熟或不能燒四面香脆,是大廚,笑得非常用心,不停的反轉得翻壓,把鰻魚燒到爽口彈牙,值得推介。

總括,餐廳的選料、食物質素及廚師的烹調技巧都值得大家去探店。