2017-10-16 1141 瀏覽
因為見到某fb page介紹依度既甜品幾吸引 所以趁今個weekend得閒 就專登入黎大圍試下本身以為餐廳會位於係屋邨商場入面 但原來佢係冬菇亭鋪位 好有特式 始終香港冬菇亭愈來愈賣少見少 望住個menu既甜品 樣樣都好吸引 可惜佢3間分店對於九龍人既我地都好遠 所以一次過叫左幾個甜品試下咖哩拼盤好足料 有魷魚豬皮廚師腸魚蛋蘿蔔 份量都幾多 咖喱味夠重 但對唔食得辣既人黎講 可能會覺得有d辣 蘿蔔好甜同埋好林 但略有少少渣" 豬皮幾入味但每塊都有少少豬毛 雖然知道係難d避免 但始終都會對食慾有少少影響鹽酥雞扒面我揀左蘿蔔湯底 個湯唔覺有蘿蔔既清甜味 個人認為似腩汁多d 面質好硬 有d似係未煮熟咁 對本身鍾意食硬面既我都覺得有d唔係太接受到 雞扒方面唔係太食到鹽酥雞既味道 可能係調味粉落得比較少 似普通炸雞扒多d 不過都炸粉夠薄 整體黎講都還可以 3.6牛乳雪糕配椰王果凍呢個係跟餐+$16 本身以為係成個椰皇上 不過咁樣拆開都幾好 食得方便d 雪糕好重奶味同夠哂軟滑 最鍾意個椰王果凍 好清甜 真係似純椰青水整而無溝水既果凍魔鬼3兄弟心太軟即叫即整 制作時間大概10分鐘左右心太軟一打開
因為見到某fb page介紹依度既甜品幾吸引

心太軟一打開 D朱古力漿好澎湃咁流哂出黎
朱古力奶凍有淡淡既朱古力味 味道唔太突出
朱古力雪糕同牛乳雪糕一樣軟滑 但個人比較鍾意牛乳雪糕多d

榴槤山
我相信鐘意食榴槤既人最怕係食到假榴槤味既野食 呢個榴槤綿綿冰冇令我失望
d冰既榴槤味做得唔錯 以經覺得幾濃郁 點知個雪糕球更濃味 真係食到一絲絲榴槤肉
小丸子都好煙韌 因為水晶冇咩味道 所以好夾同榴槤呢d濃味食物
冇記錯佢好似仲有個再濃d既選擇 呢個普正常版都已經咁好味 特濃版一定不得了
有一個細心位要加分 就係佢隻碟係應該雪凍左先放冰 所以d冰食極都唔會好快溶 快到最尾一啖都仲可以保持住綿綿冰既樣
朋友唔食榴槤 我自己當飯食咁食左一個綿綿冰 好飽好飽好飽但大滿足

整體黎講成餐飯都好驚喜 無諗過屋邨小店有咁既水準
甜品價錢略嫌有D貴 不過如果佢會係九龍開分店的話 我一定會再去支持 要試埋其他想食既甜品
2017-10-14