2017-04-20 213 瀏覽
去完大圍食飯想食糖水,行到火車站A出口對面街見到間傳純豆腐花店,名叫『阿婆豆腐花』,開得喺個咁靚的鋪位,相信大有來頭吧。於是就試下佢的招牌豆腐花,同豆漿。門口都有幾個人排緊餐牌簡單清楚,本身想叫純豆漿,見佢有芝麻同胚芽味,應該會比純豆漿更好營養同埋個配搭都幾好,就叫左兩支了。都幾大支,芝麻味好香,應該是自己磨的芝麻粉溝出黎的,而且豆漿的豆味好濃,甜度ok, 唔錯而個人覺得胚芽味相對普通d. 入面有好大部傳純的豆腐機喔重點當然是豆腐花啦,有圖有真相!滑到好似鏡面咁!!!!食落一樣咁滑,我真係好耐都冇食過呢個質素的豆花了,下次過大圍係一定會再買!!!!桌上放了個兜俾你落糖同埋秘左d水佢,但店員話其實豆腐花出的水是清熱的,很健康,建議食埋~~傳統的大桶喔~我見到入面放左好多包加拿大黃豆,相信此良心小店是真材實料的!
門口都有幾個人排緊
芝麻豆漿,胚芽豆漿
而個人覺得胚芽味相對普通d.
入面有好大部傳純的豆腐機喔

重點當然是豆腐花啦,有圖有真相!滑到好似鏡面咁!!!!
傳統的大桶喔~
宵夜