2021-11-16 45 瀏覽
今日同老公一齊放假,去大圍行下,行下行下,去到一間以前同拍拖老公撐枱腳食嘅酒樓,所以決定入去回味下過去。入到去裝修同以前一樣好有懷舊風味,睇下佢啲食物有冇唔同,個餐牌同以前一樣都係啲懷舊菜。唔講咁多畀大家睇下我叫咗咩餸。招牌乳鴿:即叫即炸,外皮好脆,入面充滿肉汁,而且醃得好入味,同我以前食嘅味道一模一樣 。菠蘿生炒骨:食過咁多間都係覺得大圍呢間老牌酒樓最好食,佢啲炸漿唔會好厚,而且唔會炸到過曬火,粒粒都包住曬甜酸醬,好餸飯。金銀蛋浸時蔬:唔好睇少咁簡單嘅菜,要煮得好食一啲都唔易,佢可以當菜食又可以飲埋啲湯,一味兩食。瑤柱蛋白炒飯:又係一啲簡單但考手工嘅錯,炒飯炒到粒粒分明,一啲都唔油,配以簡單嘅食材,做到出色嘅效果同味道,真係一啲都唔簡單,好考廚師嘅手勢。咁耐冇嚟估唔到大廚餘一同以前一樣咁有水準。所以大家一定要多啲黎幫襯等佢可以長做長有,我哋可以一路都有得食。

2021-11-12