2019-06-07 870 瀏覽
今日晚上路經銅鑼灣,已經晚上8點半有多,有點兒想食上海菜,又甘啱比我路過見到呢間食上海菜既小店 - 「滬揚州上海料理」。之前已經聽朋友講過話呢間上海菜好抵食,今晚終於有機會試一下!~排骨擔擔上海麵 因為上菜時太肚餓既關係,未影相已經清左碗麵! 上海擔擔麵嘅湯底好夠濃,有花生醬係湯底入面,比較重花生醬味,而不是帶辣味果種。排骨大約有8小件左右,份量不錯,炸得微脆,味道惹味。上海小籠包 (6隻)一上枱熱辣辣,小籠包既外皮厚度適中,入面既餡料非常豐富飽滿,滿滿既肉餡,咬落去有肉汁流出來,一口一隻,美味非常。上海煎煱貼 (8隻)每一隻煱貼都包得好靚,賣相吸引,size 大大隻,脹卜卜,入面既豬肉餡好多好足夠,亦好好味,煎得底部微脆。上海炒年糕一整碟份量不少,有大白菜和豬肉絲一齊炒,醬汁味道濃郁,年糕亦炒得非常煙韌,味道惹味好食。兩個人食4樣野都係花左二百蚊左右,已經非常飽肚,以銅鑼灣呢區來講,價格實在親民,真心抵食之選,值得推薦!!~

排骨擔擔上海麵
因為上菜時太肚餓既關係,未影相已經清左碗麵!

上海小籠包 (6隻)

上海煎煱貼 (8隻)

上海小籠包
煎鍋貼