2022-05-19
🥢特然想食東南亞既酸酸辣辣,今日尋寶搵到間平價、抵食既越南菜,落單完全唔使諗價錢,人均唔使$100就食到成台美食,而且味道都唔錯,實在太爽啦!🫶🏻火五火車頭牛肉粉($62)份量又大又豐富,一次過可以試曬牛肉片、牛腩、扎肉、牛丸,另外可以自己再加青檸、辣椒等配料。河粉索曬牛骨湯,好香好滑,最鐘意係牛丸多汁又彈牙,牛味十足!🐓香矛雞翼($22)雞翼炸的皮脆肉嫩,配上香蔥炸蒜,份外惹味,不過略鹹左少少。🦐手作大蝦米紙卷($38)裡面有生菜青瓜同木瓜絲,口感清新爽口,一定要蘸上越式酸甜魚露,滋味又加分!👍🏻火五特式鳳爪($22)酸甜爽脆嘅鳳爪係我嘅最愛,入味之餘唔會好辣,最緊要原隻去咗骨,食得方便爽快。🫔越式炸蝦春卷($28)熱辣辣好長好大條,特別係裡面包住蝦膠,如果再鬆脆少少就perfect啦!🥤越南三色冰($19)香甜椰汁配上三色啫喱,口感好豐富!
🫶🏻
火五火車頭牛肉粉($62)
🐓
香矛雞翼($22)
雞翼炸的皮脆肉嫩,配上香蔥炸蒜,份外惹味,不過略鹹左少少。
🦐
手作大蝦米紙卷($38)
👍🏻
火五特式鳳爪($22)
🫔
越式炸蝦春卷($28)
🥤
越南三色冰($19)
香甜椰汁配上三色啫喱,口感好豐富!