一向夜晚先活躍既我 愈夜就愈肚餓😂 自從疫情完左 好多餐廳都上番軌道 而呢間位於旺角彌敦道既日式居酒屋 -令和鍋物酒場- 🇯🇵 營業時間至凌晨兩點🌜 真系岩哂一眾同我一樣系夜鬼既朋友仔😆餐廳既裝裝潢令你一秒就去左日本甘😆 最特別系當每次有客人到達 店員除左會用日文講歡迎光臨外 仲會擊鼓🥁 Menus上既種類多選擇到令我選擇困難症即刻發作😂清酒兵庫縣漣川蠔 $32 / 1隻 日式清酒煮蠔就食過 但店員講解呢款系 先將生蠔浸落杯清酒大約30秒 就可以連埋一齊一口乾左佢🦪🍶 呢個食法好新穎又過癮🤪 生蠔肥美 配上清酒 別有一番風味!!燒和牛他他其 $78一上枱第一眼望會以為系和牛壽司 但其實佢系用左生洋蔥做底🧅 上層既和牛輕輕甘火灸過 逼出左啲油脂後更香滑🥩 而醃製過既生洋蔥又可以平衡番油膩感😌三文魚伴慢煮三文魚他他醬 $98呢款較系fusion菜😆 將日式同西式結合左 超厚切既三文魚刺身 再配上左餐廳自家製既他他醬同海葡萄 三文魚控必試!!🐟 他他醬充滿左好多三文魚蓉 配上酸瓜 一塊三文魚卷住他他醬黎食 成個口腔都系三文魚既香味😋清酒蠔湯紙火鍋 $298清酒配火鍋真係一試難忘🫣 店員仲介紹

清酒兵庫縣漣川蠔 $32 / 1隻

燒和牛他他其 $78

三文魚伴慢煮三文魚他他醬 $98

清酒蠔湯紙火鍋 $298
清酒配火鍋真係一試難忘🫣 店員仲介紹左個湯底用左多隻蠔製作而成 所以鮮味十足👍🏻 紙火鍋除左有主角生蠔外 仲有大量既日本旺菜 洋蔥豆腐等配料🍲 但食完火鍋後既重頭戲先到 就系用淨低既湯底黎整坎飯🍚 店員先將白飯 雞蛋同香蔥加入紙火鍋內 慢火一邊攪拌 直至白飯吸哂所有湯底 啖啖飯食落口都俾濃郁既蠔味包圍住🤤

另外我地仲嗌左幾款吾同既串燒 都不過不失 但我就比較中意佢地既雞皮🍢
汁燒大蔥雞肉 $22
汁燒薩摩雞肝 $28
明太子免治雞肉棒 $28
鹽燒雞皮 $25
塩燒薩摩雞腎 $28

鮮檸檬威士忌梳打 $58
賣相完全系預左俾人拎黎打卡😆 一串滿滿既檸檬 配上威士忌同梳打 好fresh又解渴🍋🥃

Imo Shochu Iced Tea $78
以荔枝為主既冰茶 但配上燒酎🍒燒酎做調酒基底 配上酸酸甜甜既荔枝 風味夠柔和易飲🍹

如果中意日本飲酒文化既你 呢到真系岩哂你架😆 因為呢度有清酒放題 仲有駐場既專業酒匠x唎酒師 可以互相好好交流下!!🫂

2023-10-22