2016-12-10
朋友慶生遠道而來元朗 話要食好西 我梗係出盡我殺手鐧鎖住佢個胃啦 就必須推介依間omakase俾佢 我自己食過幾次 好鐘意之前食時甘岩都係食蟹肉蒸蛋 今次好開心師傅安排既係截然不同既黑松露蒸蛋 黑松露勾左個茨 濃香黑松露味撲鼻 入面有半塊冬菇仲有3粒乾瑤柱添 原來都有日本海味 乾瑤柱吾會好似中國個隻甘好難嚼 有啲韌 而係好嫩 個樣係小柱甘既 姐係小帆立貝白子酢漬 姐係鱈魚精 配上酸汁 上面有蔥同埋明太子 增加左啲層次 也是第一次食依種東西 估吾到比我想像中我既接受能力更高了 嗅落係魚湯味道 吾會腥 食落creamy 無乜味 係冬季食材 講到甘珍貴 更要秒清佢朋友們食吾慣 好貼心送上紫菜 聽說會更易入口 佢地用上既紫菜更係高級!! 特別吾同日本蠔上面加了柚子醬汁 更添清新 入口鮮甜但後勁金屬味都重 同白子比 我更愛白子了深海池魚刺身係厚厚深海池魚 肉偏爽 炙燒過表面 魚油香好重 比平常既更特別 吾會只食到鮮而又食到佢油脂味 嗅覺同味覺一同享受食日本料理就是要有清酒 所以同朋友們不約而同想著要點酒了然後店員就推介了依款酒 越淡麗-純米吟釀簡單既味道 就是清酒濃酒精味 少了果味或甜味攪
深海池魚
簡單既味道 就是清酒
濃酒精味 少了果味或甜味攪和 好清徹純粹既味道
帶子天婦羅
壽司來了
魷魚質感好有咬口 細心睇仲有啲切紋 好細緻 加上薑蓉既調和 根本吾需要落豉油
三文魚子軍艦
海膽杯(雲丹盛滿) 生蝦置頂 依個簡直係佢地既signature啊 估吾到今日有得食到 海膽一個字"鮮甜" 同佢既甜蝦一樣 而同飯既比例簡直係一比一 好正啊 好似係用紫針海膽 所以就係比較鮮甜!!! 又附上左啲紫菜 兩種食法一次品嚐