點解話再次重訪?因為近年每次去西貢食海鮮都係幫襯另一間獲推介嘅海解餐廳。以前入西貢食海解,九成係會去全記,同老闆兩兄弟亦食得好熟,但係自從香港旅遊業大力推介西貢海鮮,加咗個牌坊又搵明星賣廣告,去食嘅人多咗好多,試過有次節日訂咗位都要等成個鐘,而食物質素亦有所下滑,似食套餐咁!後來有次去西貢決定試吓新堀起嘅小規模嘅海鮮餐廳,食物質素令人驚喜,結果以後就冇再幫襯全記。然而多年下來,該餐廳嘅銷費拾級而上,所以令次決定重訪全記!去到全記,雖然見到老闆在鋪頭入面,但佢已經唔認得我,完全冇反應!因為係平日,所以客人不多,有個伙記就全程協助我哋揀海鮮。最後揀咗4樣海鮮,包括一條一斤多嘅海杉班,兩隻奄仔蟹,蝴蝶蚌與赤米蝦。揀海鮮時,個伙記極力推薦我哋食九節蝦,但我從來未見過只係似普通海蝦嘅九節蝦,所以我寧願食赤米。果然冇令我失望,剝蝦殼時已經見到蝦殼厚而硬,絕非養蝦可比,食落又甜又爽,啲肉可能冇九節蝦咁實淨。因為係海蝦,所以係有啲大細不一。淨係食海鮮係唔得嘅,所以我哋都叫咗半隻燒鵝,不過就比較失望,我哋係第一輪嘅客,但係碟燒鵝就似係凍咗再翻熱,唔夠"新鮮,比起嗰啲食燒鵝嘅名店係有一定嘅差距。原本我想點

赤米

燒鵝

油鹽水蝴蝶蚌
原本我想點花螺,不過朋友想食蝴蝶蚌,所以就點咗蝴蝶蚌,用鹽水煮。

清蒸海杉斑
清蒸海杉斑,魚靚又新鮮,蒸得剛剛好,魚肉好滑好甜,略嫌啲豉油咸咗啲。因為係平日,個伙記有時間幫我哋細心開魚,仲同我哋分埋,先將個魚頭同尾分俾我,魚要新鮮我先至會食魚頭。

上湯豆苗
上湯豆苗,啲豆苗比較老

油鹽焗奄仔蟹
油鹽焗奄仔蟹,點嘅時候都唔知原來咁大隻,膏香肉甜,冇得彈。

經過今餐之後,全記攞番唔少分數,以後去西貢食海鮮就可以多個選擇。
2018-01-11
赤米