2022-07-07 213 瀏覽
海鮮街同海傍廣場嘅全記都係同一個老闆 只不過如果想一邊嘆住海灣同離島黃昏景致 建議可以選擇位於海傍廣場嗰間 但今次我地揀左海鮮街入邊 同埋坐樓上嘆冷氣 話哂都有三十度未入到去餐廳 門口姐姐已經不停推薦二人餐咁望過真係幾抵食 $600/2個可以食到幾款小菜 當中仲包括海鮮菜式 值得一戰決定好食依間 會問坐出邊定上去 咁我地揀左嘆冷氣 上到去都幾大 不過每張都係大檯 侍應安排我地坐靠窗細檯 可以望住黃昏古法椒鹽鮑魚 位上依款係米芝蓮推介 鮑魚好大隻 外層酥香包裹住溫熱鮮美嘅鮑魚 唔錯香蒜椒鹽墨魚依款係米芝蓮推介 外層椒鹽酥香 炸粉又唔厚 墨魚夠彈牙 特濃芝士焗龍蝦配伊麵一上檯 雖然話二人份量但一啲都唔少 而且龍蝦拼埋應該都有一隻 龍蝦肉質鮮味彈牙 唔會因為芝士味濃而食唔到龍蝦味 依款值得推介碧綠泡蝦球 依個小菜都係比較油 蝦球分量對於二人還算可以 枝豆同雲耳都新鮮 食落索索聲郊外油菜加$10可以轉自己想食嘅菜 不過就落得比較多油去煮 💛套餐仲會有果盤或者糖水送 每位茶芥$20但整體煎炸嘅菜式對比蒸煮出色

未入到去餐廳 門口姐姐已經不停推薦二人餐

• 芝士龍蝦伊麵
  • 椒鹽鮑魚
  • 香蒜椒鹽墨魚
2022-06-15 209 瀏覽
🚁伏伏伏。生日海鮮餐🚁~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~家人生日想去食海鮮...點知...全家都覺得麻麻...先講最滿意嘅🔷 油鹽焗奄仔蟹奄仔蟹當造,原本店員揀左3隻瘦擘擘嘅...媽咪最後親自落手揀,爆多膏👍🏻新鮮 + 油鹽焗真係好難整得唔好食😂🔷椒鹽賴尿蝦賣相一流!呢個都係全家人滿意菜式之一,夠惹味!屋企真係做唔到!🔷椒鹽鮑魚平時食清蒸鮑魚就多,今次試吓椒鹽, 真係麻麻哋。首先一食落口成口油...好似無回鑊翻炸咁...仲要無咩味...因為只係表面有少少椒鹽粉...唔係成隻都有味...好彩隻鮑魚夠新鮮,食落一啲都唔韌🔷清蒸石斑差少少先熟得晒🤧,仲有d肉未離骨...加多1分鐘就prefect 啦... 咁一定好過蒸過龍,成條魚老晒就唔好食啦🔷鹽水花甲Hum...花甲相對地淡d...因為食到濃濃嘅胡椒味😂...而且開唔到口嘅比例約有1/5...係咪多左d 呢?🔷豉椒炒蟶子唔太夠鑊氣......大家食完豉椒鮑魚之後,再食呢一個,成個人已經滯晒唔係好食得出佢嘅鮮味...😮‍💨~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~👅味道/賣相 🌕🌕🌕🌑🌑🐋環境/服務 🌕🌕🌕🌑🌑👛性價比
🚁伏伏伏。生日海鮮餐🚁
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
家人生日想去食海鮮...點知...全家都覺得麻麻...

先講最滿意嘅
🔷 油鹽焗奄仔蟹
奄仔蟹當造,原本店員揀左3隻瘦擘擘嘅...
媽咪最後親自落手揀,爆多膏👍🏻
新鮮 + 油鹽焗真係好難整得唔好食😂

🔷椒鹽賴尿蝦

🔷椒鹽鮑魚

🔷清蒸石斑

🔷鹽水花甲

🔷豉椒炒蟶子

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👅味道/賣相 🌕🌕🌕🌑🌑
🐋環境/服務 🌕🌕🌕🌑🌑
👛性價比 🌕🌕🌕🌑🌑
🔄回頭率 : 50%
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍 全記海鮮菜館 (西貢)
西貢海傍街53號地下

📞 27911195

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔰新手廚娘👩🏻‍🍳試食員👩🏻‍🏫
純分享
不定期更新
Follow me👉🏻 @whale_talking 🐋

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #食好西 #相機食先 #hkfoodstagram #foodporn #hkfoodshare
2022-05-02 440 瀏覽
喺西貢食過唔少海鮮餐廳,好多間都話自己米芝蓮,不過之前食開嗰幾間質素都真係有返咁上下,所以從來冇懷疑過西貢嘅海鮮餐廳。今次係朋友book枱所以有機會試呢間,今次主要係散叫,落咗去海鮮檔揀咗幾樣海鮮,主要係個聖子問題,喺地下落完order上3樓等食,點知5-8分鐘左右聖子已經上枱,一開頭都奇怪點解可以咁快,點知食落去仲要係唔熱嘅⋯真心覺得自己俾人昆咗,攞海鮮入廚房洗海鮮炒埋上枱唔使10分鐘仲要係唔熱嘅,我覺得唔係我叫嗰啲海鮮🙈。其他嘅餸菜一般上到枱都唔熱,叫咗個燒鵝完全係凍嘅,除咗個聖子有問題之外之外其他嘢係一般,可能我食過西貢嘅其他海鮮餐廳呢間係唯一一間我唔滿意嘅餐廳。
2022-05-01
好熱心咁叫人入黎,我見278一位兩個人就500幾,應該啲野食都有啲質素既,入到黎服務質素好,坐低叫埋野食,叫左個白灼蝦,賴尿蝦,豉椒炒蜆,扇貝,除左個扇貝味道好啲之外,其他都全部唔掂,白灼蝦又細隻我諗比得果幾兩你勁少,個椒鹽賴尿蝦,炸到柴曬再沈啲椒鹽粉落去就上台,個豉椒炒蜆唔熱得黎仲要唔好食,最後佢會送埋個菜同糖水比你,真心下次入西貢唔會選擇呢到,仲要每位278,加埋500幾,性價比超低,唔會有下次
2022-04-23
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
2022-04-22 341 瀏覽
復活節長假期專登入西貢行吓吹下海風,跟住去食海鮮,周圍都好多人,見到有洪記,勝記,六福,隨便揀咗全記話有米芝蓮一星,點知賴嘢!揀咗個二人套餐(每位$278):揀咗豉椒炒蜆,椒鹽鮑魚,芝士焗龍蝦,薑蔥炒蟹,加一碟青菜同半個香橙。每人加$40蚊由斬件變成半隻開邊龍蝦,但都幾細隻。炒蜆同炒蟹都係細碟同埋好鹹,每人得幾件,重點係完全冇鮮味。鮑魚細細隻一人一隻少少偏鹹。係乎海鮮都唔新鮮,可能要去自己揀啲貴價海鮮先至似樣。總體真係唔掂,呢個價錢隨便搵間酒樓都好過佢,冇下次!

總體真係唔掂,呢個價錢隨便搵間酒樓都好過佢,冇下次!
2022-04-16
2022-02-22 657 瀏覽
有朋自遠方來,西貢海邊的悠閒是需要去感受一下的,當然還有早已馳名的西貢海鮮。選了好多家,有不少店都有提供優惠海鮮餐,比如五、六百塊已有四五道菜。材料談不上上乘,但絕對是划算在魚缸選擇了五斤半的啖啖肉阿拉斯加蟹(抵過在明星食),椒鹽賴尿蝦(不夠大隻),炒得好乾身的超好味全記鮮蝦炒飯,菇炆豆腐(有點普通),超大超好味超多蒜蓉蒸帶子,坐樓上嘆冷氣望海景食一絕。

2022-02-16
2022-01-13 460 瀏覽
上次同friend一齊行山順便飲茶,咁就要食過另外一間酒樓嘅點心,所以就試吓今次呢間,咁其實每間酒樓都外貌特色差唔多,只不過想睇吓佢啲點心有無啲咩唔同🤣🤣🤣咁上次又叫咗蝦餃燒賣鳳爪嗰啲啦,咁其實都唔差嘅,佢哋嘅蝦餃同埋蟹子燒賣都大粒,啲嘢食質素唔錯,唔會好似其他咁勁細碟,所以符合返個價錢💰💰💰😄😄😄但我得佢哋炸嘢食方面就比其他酒樓差dd,譬如鹹水角,炸雲吞…嗰啲都係唔夠熱同埋鬆脆咁整體來講都唔差嘅
咁整體來講都唔差嘅
2021-12-19 405 瀏覽
米之蓮 全記海鮮菜館。每年都會幫襯幾次....今年第一次去, 超值海鮮龍蝦鮑魚全包套餐中伏,每位268,隔離O個間平幾十元. 椒鹽瀨尿蝦, 又細隻, 肉又梅, 完全唔新鮮. 元貝, 是急涷帶子肉,冇帶子群邊,完全唔新鮮. 花雕蛋白蒸蟹, 隻蟹乜肉都冇. 睇嚟香港人多咗留港消費, 佢地唔憂冇生意, 質素每況愈下, 唔會再幫襯.
米之蓮 全記海鮮菜館。每年都會幫襯幾次....

椒鹽瀨尿蝦, 又細隻, 肉又梅, 完全唔新鮮.

元貝, 是急涷帶子肉,冇帶子群邊,完全唔新鮮.

花雕蛋白蒸蟹, 隻蟹乜肉都冇.

2021-12-16
2021-11-29 478 瀏覽
去到晚飯時間,我地其實都想食海鮮但其實又唔係好知價🙈🙈咁就求其入左呢間餐廳同行4人嗌左以下:芝士焗龍蝦伊麵古法椒鹽鮑魚椒鹽瀨尿蝦蒜蓉粉絲蒸元貝薑蔥炒蟹芝士焗龍蝦伊麵:芝士特濃!!!龍蝦都算多,新解唔霉,d汁係濃到掛得起d麵,超正!古法椒鹽鮑魚:鮑魚彈牙好食!椒鹽瀨尿蝦:呢個我覺得係最好食!椒鹽好香好惹味,瀨尿蝦係大大件又新鮮,呢個好好食!蒜蓉粉絲蒸元貝:元貝都好大好新鮮,基本上佢呢到既海鮮都好得!而且唔會過鹹!薑蔥炒蟹:自己唔係好識食蟹,所以少食,但見友人連d腳都食埋,應該都好唔錯!仲要呢到既糖水紅豆沙好得!!佢係有落陳皮煲,雖然係送但一d都唔hea,足料又唔太甜,正呀!!!🤩🤩🤩🤩
去到晚飯時間,我地其實都想食海鮮
但其實又唔係好知價🙈🙈
咁就求其入左呢間餐廳
同行4人嗌左以下:
芝士焗龍蝦伊麵
古法椒鹽鮑魚
椒鹽瀨尿蝦
蒜蓉粉絲蒸元貝
薑蔥炒蟹

古法椒鹽鮑魚:鮑魚彈牙好食!

• 椒鹽瀨尿蝦
  • 芝士龍蝦伊麵
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 椒鹽鮑魚
呢個 @$278 餐抵食,質素唔太差,冇掉米芝蓮架。龍蝦一人半隻,未夠一斤重(兩邊加埋)的大少,覺得好過斬開一件件嗰啲成日見到殼見唔到肉。加咗隻醉酒乳鴿,都係優質。唯一不滿,就係訂咗枱都係要同其他 walk-in 嘅人一齊排隊等位⋯ 訂位就顯得好多餘~
呢個 @$278 餐抵食,質素唔太差,冇掉米芝蓮架。

2021-11-13 291 瀏覽
278每人的套餐.經歷..椒鹽瀨尿蝦.梅㗎.龍蝦伊麵..幾乎都是龍蝦殼.伊麵很硬…魚..街市30蚊一隻的黃立昌魚.鮑魚.(感覺番炸過好幾次的感覺.硬. 稍微拼盤..感覺肉都快要過期了.燒鵝硬.豬爛肉有酸餿味…)白灼海蝦.一半係死蝦….服務態度差勁.只有清蒸扇貝.係正常….感覺呢間餐廳浪得虛名..開開心心去食餐飯..結果滿滿的唔開心…………唉.建議大家出去吃東西一定要看食記…………………………………..
2021-11-13
2021-10-12 469 瀏覽
講到西貢,一定個個都諗起全機,因為多年來,全記就已經係西貢嘅地標,其實都係呢區試過好多間海鮮酒家,包括乘機,思源之後都係覺得存記係比較有水準嘅,勝在魚缸夠大,款式比較多,地方都好大,呢餐飯,我覺得好食係花竹蝦刺身,而我嘅朋友就覺得個通菜係最好食,因為唔喊,有夠惹味,雖然價錢係比較貴,但係食海鮮一定係要新鮮囉,我推介喺呢度食刺身OK嘅,另外試咗辣酒煮花螺,佢哋係用烏冬做底,味道都唔錯,椒鹽鮑魚亦都係一定要食嘅,因為炸漿比較薄。
花竹蝦刺身
花竹蝦刺身
2021-10-01 313 瀏覽
週末去西貢下一海濱長廊睇吓啲狗狗都幾開心🥳今晚就約咗朋友去全記食海鮮,咁我就早啲入嚟同啲狗狗玩😎順便喺海邊散下步先🤗我哋食佢個套餐 好抵食👍😋好滿足😄😎伊麵底龍蝦🦞白灼蝦🦐薑蔥蟹🦀椒鹽賴尿蝦椒鹽墨魚🐙🐴椒鹽鮑魚
週末去西貢下一海濱長廊睇吓啲狗狗都幾開心🥳

椒鹽賴尿蝦

椒鹽墨魚🐙🐴

椒鹽鮑魚
2021-04-13 982 瀏覽
昨日決定去西貢逛逛,去到西貢市中心依然與多年前一樣,只是多了牆上的壁畫,先來過午餐再欣賞風景罷!相公選擇了全記海鮮酒家,印象中有幾間分店,我們習慣去牌坊的一間,相公二話不說地點了兩人套餐。服務員來了一碟頗大的白灼蝦,哈哈!是中蝦,好爽丶好甜,然後再來龍蝦伊麵,龍蝦味道一般可惜伊麵比較淋,芝士汁太多但味道頗淡丶菓皮蒸鮑魚爽而不韌丶白灼油菜普通,蒜蓉蒸帶子粉絲也不錯,帶子大隻好味,粉絲有帶子味。
開頭叫你入去食,好好態度笑容可加的。一坐低嗌餸之後就惡夢開始。首先,漏單!問咗幾次幾個伙記都話嚟緊,點知等咗35分鐘,先發現漏單,佢先去追單。之後上菜,味道勁差 + 份量勁少!完全唔覺得係米芝蓮既推介食肆!以後都唔會去,未食過都唔建議去試,因為食水好深,如此質素差根本唔值得比咁貴!
2021-03-28