2018-06-18
「億饍」係豬小姐係旺角做野嘅朋友仔介紹嘅 佢就成日幫襯lunch嘅 今晚佢就話帶我尼食下dinner咁喎上到去個場到幾旺喎 等左一陣可以入坐了大家都唔算太肚餓 所以循例上叫左一人一碗粉 一個小食 一碟菜同肉餅雞絲湯河係越式傳統麵食雞絲切絲帶少許雞皮 肉質算是嫩滑湯底用上清雞湯 清淡得尼清甜但又唔會無味 ok唔錯 烤豬肉撈檬相對湯河就濃味點撈檬重點係咩?加勁多汁 多配料已經夠贏但朋友仔加勁少汁去撈個檬 我實在睇唔過眼配料多方面尼碗粉做得到令口感層次更豐富 烤豬肉都幾香口又入味 軟殼蟹牛油果卷令我好驚喜相當有水準!外層用米紙包住餡料 米紙做得非常出色薄透得尼帶煙韌感 唔會好厚皮 好軟殼蟹炸至香脆爽身但不油膩 仲好大隻好多肉添加上幼滑牛油果同爽脆蔬菜 點埋酸辣汁 係令人好開胃嘅高質小食蒜蓉炒唐生菜好重蒜蓉味 翠綠爽脆嘅唐生菜簡簡單單用惹味蒜蓉去炒 已很滿足蒸手打黑松露肉餅壓軸上場 一尼就傳出濃郁嘅黑松露香氣 聞到已覺得吸引肉餅size不大 但兩人食剛剛好 肉餅口感鬆化軟綿 充滿肉汁黑松露獨特嘅味道同蒸肉餅好夾 送飯一流不過偏油係真嘅 始終肉餅係要用半肥瘦豬肉蒸出尼先至夠滑夠香食物質素有保證
上到去個場到幾旺喎 等左一陣可以入坐了
撈檬重點係咩?加勁多汁 多配料已經夠贏
但朋友仔加勁少汁去撈個檬 我實在睇唔過眼
烤豬肉撈檬
軟殼蟹牛油果卷
軟殼蟹牛油果卷令我好驚喜相當有水準!
外層用米紙包住餡料 米紙做得非常出色
蒸手打黑松露肉餅
蒸手打黑松露肉餅
黑松露獨特嘅味道同蒸肉餅好夾 送飯一流
不過偏油係真嘅 始終肉餅係要用半肥瘦豬肉蒸出尼先至夠滑夠香
食物質素有保證 係有水準嘅越泰菜!
尤其大愛軟殼蟹牛油果卷 一試愛上
難怪朋友仔成日尼捧場啦 豬小姐下次想試下足料燉湯滋陰下 應該很不錯吧