【濃味湯底大蝦雞串咖哩麵+燻鴨喇沙+咖央多士】馬六呢間新加坡馬來西亞餐廳,有好多間分店,主要售賣多種喇沙、咖哩麵、海南雞飯,亦有串燒同班蘭多士等小食。今次試左佢d野食,貫徹星馬菜比較濃味嘅風格,值得再去😚Lunch menu 套餐六七十蚊,包野飲✏✏✏✏✏✏✏👅味道:8.5/10🌌環境:8/10👍🏻推薦:8.5/10______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作大蝦雞串吉羅咖哩麵 (💝9/10) $75- 大蝦好普通,雞串好入味,唔洗點醬食,有足足兩條,湯底好濃,辣辣地,好滋味!娘惹茶燻鴨喇沙 米線/摻摻 (💝8/10) $72-燻鴨好濃,入口油脂十足,等候需時應該即叫即做,鴨皮切開十字一格格,類似有種煎香或者用火槍燒香嘅感覺,所以外皮有d焦香,鴨油blend入喇沙湯底,更加滋味- 只係略嫌鴨有啲油(但呢個係本身鴨嘅特質唔關餐廳事)總括嚟講兩種麵食
【濃味湯底大蝦雞串咖哩麵+燻鴨喇沙+咖央多士】

娘惹茶燻鴨喇沙

今次試左佢d野食,貫徹星馬菜比較濃味嘅風格,值得再去😚

Lunch menu 套餐六七十蚊,包野飲

✏✏✏✏✏✏✏

✏5分 - 伏野,零分重作

大蝦雞串吉羅咖哩麵 (💝9/10) $75
- 大蝦好普通,

娘惹茶燻鴨喇沙 米線/摻摻 (💝8/10) $72
- 只係略嫌鴨有啲油(但呢個係本身鴨嘅特質唔關餐廳事)

娘惹茶燻鴨喇沙

總括嚟講兩種麵食都有半隻蛋同豆卜,相比之下雞串無燻鴨咁油,佢個燻鴨係真係有畀心機調製過,唔係一般煮熟咗嘅鴨胸肉,佢嘅鴨皮係真係香過出面;雞串非常入味

加$8升級地道特飲
椰子斑蘭冰 (💝6.5/10)
- 唔夠椰香,好淡味,唔好叫,相比之下荃灣路德圍金泰坊三色冰,椰香濃得多
- 總括嚟講椰子斑蘭冰可以唔叫

紅棗桂圓枸杞茶 (💝6.5/10)
- 一般茶記水準,紅棗桂圓唔係特別大粒,荃灣路德圍嗰間紅棗桂圓,啲桂圓又多又好大粒㗎😅
- 畀6.5分,below average,係因為佢要加錢$8唔抵wo💩

斑蘭多士

斑蘭多士

斑蘭多士 (💝6/10)
-上枱一刻多士外皮脆卜卜,但略嫌麵包唔夠熱,令牛油無溶到。我鍾意牛油受麵包熱力微溶狀態,牛油味道先會出,失望

overall👀👀
我覺得佢啲麵類非常不錯, 唔會係好淡味嘅湯底係好香,辣辣地有啲椰香嘅湯底。另外佢啲餸菜配料調味十足!對食材應該有啲要求

但跟餐嘢飲唔使特登加錢,其實唔加錢,都有馬來拉茶等六種選擇架🤗
@hkdine360 每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post支持下!

*IG story highlight出世啦💝每個波波分既location,方便易用,好食度😋😋😋+打卡度📸📸📸爆燈先會榮登IG story!快d睇下有咩心中餐廳!!
(📍連鎖店) 馬六
  • 咖央多士