2019-08-22
香港最近興起一股冰室熱潮,店舖開完一間又一間。早前友人邀約一聚,就選了紅磡這間「1仔冰室」。聽朋友講,餐廳除了有一系列茶記小食,如菠蘿包、西多士等供應之外,菜單內還有不少小菜,種類非常多元化,加上價錢合理,所以開業不久,已經吸引了不少回頭客返來幫襯。餐廳位於紅磡必嘉街紅磡灣中心地下,門面光鮮整潔,用上 tiffany blue 為主,色調柔和,令人感覺清新舒服。至於店內裝潢亦甚具特色,同樣以湖水藍色為主調,牆上的壁畫寫滿了餐廳的招牌美食,既簡潔又搶眼,讓人一目了然。入座後,先拿起餐牌逐一細看,食物款式甚多,有是日精選晚餐、廚師推介、中式飯類、特色炒粉麵、招牌炒飯系列、西式飯或意粉類、濃湯系列、香濃咖喱系列、家常小菜、肉餅系列、懷舊籠仔荷葉蒸飯、冰室美食、飲品、特飲及啤酒等。和朋友商議後,點了幾份是日晚餐同一客廚師推介嘅清蒸紅鮋。每款小菜都會奉送白飯,例湯或熱飲,如果想轉燉湯就要另加 $20,轉凍飲加 $3,特飲加 $7。我哋將例湯轉左做燉湯,是日燉湯為花旗參燉鷄 (+$20),湯品用料十分豐盛,有雞件、豬肉、淮山、杞子、圓肉、蜜棗等,湯面清澈沒有油光,湯水鮮甜可口,隱隱透出花旗參的味道
聽說店裡的蝦多士同金磚四角都做得唔錯,不過這晚實在太飽了,唯有留待下次再來品嚐。