2019-03-15 45 瀏覽
沙田河畔果個位真係好多野食,之前經過呢間和氣食堂覺得幾有興趣,講左下次黎食。😅終於有時間同男朋友去撐下枱腳,未去到已經好肚餓。好彩唔洗等位,我地入座之後就full哂,之後都keep住見到人等位。😳—野食選擇好多,有飯、壽司、刺身、炸物、小食,真係花多眼亂。😵—三文魚牛油果沙律藍妹好怕沙律菜好苦,好彩呢個完全唔會,醋既份量亦適中,唔會好酸。😉三文魚係一舊舊既,唔同平時切薄片,好似食風咁。最正既一定係牛油果,藍妹最鐘意食嫁啦!牛油果獨有既香甜味好正。☺️—明太子醬天婦羅炸蝦永遠新鮮炸起既天婦羅都好正,炸漿薄得黎好鬆化。😍蝦爽口,大隻,啖啖肉可以食到尾。—軍艦(海膽、香蔥拖羅碎、三文魚籽、蟹膏甜蝦、蟹膏帆立貝)1⃣海膽:唔會腥,味道好濃。2⃣香蔥拖羅碎:本身唔太鐘意拖羅陣味,呢個反而冇平時果陣味,有香蔥既香味,好易入口。😁3⃣三文魚籽:男朋友話唔係好腥,藍妹怕所以冇試到。4⃣蟹膏甜蝦:蟹膏既味道超級濃,蓋過左蝦既味道,如果鐘意食蟹膏就會覺得好正。😍5⃣蟹膏帆立貝:帆立貝好滑嘟嘟,口感唔錯。—黑豚腩燒丼賣相有85分,肉都有8塊左右。用燒汁去燒,所以味道好重,雖然藍妹鐘意燒汁味,不過今次太甜啦。😖黑豚腩係類
終於有時間同男朋友去撐下枱腳,未去到已經好肚餓。
野食選擇好多,有飯、壽司刺身、炸物、小食,真係花多眼亂。😵

三文魚牛油果沙律
三文魚係一舊舊既,唔同平時切薄片,好似食風咁。

明太子醬天婦羅炸蝦
永遠新鮮炸起既天婦羅都好正,炸漿薄得黎好鬆化。😍
蝦爽口,大隻,啖啖肉可以食到尾。

軍艦(海膽、香蔥拖羅碎、三文魚籽、蟹膏甜蝦、蟹膏帆立貝)
1⃣海膽:唔會腥,味道好濃。
3⃣三文魚籽:男朋友話唔係好腥,藍妹怕所以冇試到。
5⃣蟹膏帆立貝:帆立貝好滑嘟嘟,口感唔錯。

黑豚腩燒丼
賣相有85分,肉都有8塊左右。
黑豚腩係類似肥肉既感覺,因為燒得耐,所以迫走左啲肥油,減低左肥膩感。☺️
可惜既係因為燒耐左,邊位都燶左,會有少少苦味。😟

三文魚海鮮沙律脆脆卷
藍妹成晚最鐘意食就係呢個卷!
三文魚海鮮沙律,三文魚既味道冇比沙律醬蓋過。
佢加左青瓜同脆脆,令口感多左幾種層次,balance返。😁

千迴火鳥
火鳥姐係雞翼,燒得好香,有少少辣辣地,惹味啲。
不過始終都係普通雞翼,未能令藍妹愛上佢。🤔

以份量同味道黎講,2個人呢個價錢其實唔錯。
除左個飯差少少,其他都好好味。😜