2017-02-09
朋友安排飯局,揀左新開張嘅圃公館,呢間食肆係名店龍圃二線分支。有局當然要上openrice 做功課,睇下食乜好。嘩!有道甜品好有型,命名文房四寶,紙筆墨硯都擺得入口。話說嗰晚食到最後諗住點佢,點知原來淨係午市有得食,想試下佢地啲墨水都唔得,晚市要食原來係要預訂嘅。好彩入座打卡Facebook 讚好係有HK$1500蚊Coupon,嗰晚用左HK$500,仲有HK$500可以午市用,同在座朋友分左,佢攞HK$300,我攞HK$200,揾日晏晝嚟食過先!呢幅係朋友早兩日食完影嘅相,佢好得戚咁同我講話好食,不過甜左少少,搞到有啲唔忿氣!據朋友講話係酥餅做筆頭,朱古力蛋巻做筆干,紫薯酥做硯,紙是由糯粉做嘅冰皮。有得食有得玩,正過出奇蛋!頭先冇講食完覺得正嘅野,嗱呢個三杯雞就真係正到暈喇,雞味正,酒香濃,醬油惹味,九層㟷又放得特別多,超興奮!招牌野農圃糯米雞翼就梗要食啦,皮脆肉juicy ,啖啖咬落都有炒到好香嘅糯米飯,招牌果然係招牌!呢個石窩海皇泡飯與別不同,有炸米飯同白飯兩溝,魚湯加左豆醬,又香又甜。冇文房四寶,果晚食左個杏仁茶,只係普通料,有香味無甜味,蛋白有啲老。朋友comment 話個燉
嘩!有道甜品好有型,命名文房四寶,紙筆墨硯都擺得入口。