2011-09-15
早兩日約個客係灣仔食晏傾野,原本諗住貪就腳落皇悅地底食番龍皇酒家,去到先知原來轉左手,變左做東海龍王,仲要係新開張無幾耐。橫掂都係食中菜,問左個價錢都OK,加埋地方睇落幾光猛企理,於是就坐低照食。可能因為新開張,中午時間都唔算好多人,靜靜地0岩哂傾野。比起其他茶樓,老實講呢度既食物選擇就少D,不過食野貴精不貴多,好唔好食先係重點。有個余經理鬼咁熱情同我地打招呼,推介我地試呢樣試果樣,最勁既係,可以度身訂做,幾咸幾甜由食客話事。結果點左十個八個點心小食,真係有意外驚喜:避風塘豬扒仔--豬扒肉質鮮嫩,蒜、椒及豆鼓香味四溢,必食推介;蟹粉小籠包--皮薄多汁,食完齒頰留香,有衝動想叫多一隻;1965陳皮牛肉腸--據稱係用1965年既陳皮黎整,食落有一種奇異既香味,正;北海道牛奶豆腐--滑溜,甜味適中,女仔應該好鍾意;南薑茶湯丸--好辣又好甜,重口味者首選;其他如蝦餃、叉燒--中上水準。服務方面,上菜速度尚算迅速,侍應招呼頗為周到兼且笑容可掬,普遍有禮貌,令人感覺舒服。
結果點左十個八個點心小食,真係有意外驚喜:
蟹粉小籠包--皮薄多汁,食完齒頰留香,有衝動想叫多一隻;
北海道牛奶豆腐--滑溜,甜味適中,女仔應該好鍾意;
南薑茶湯丸--好辣又好甜,重口味者首選;
其他如蝦餃、叉燒--中上水準。