2018-06-06 5213 瀏覽
最近城中最熱門嘅台灣食店中,玖五牛肉麵一定榜上有名。皆因係何家小姐做老闆,全城媒體,名人朋友都鋪天蓋地咁幫手宣傳,大家想唔知都幾難草根作為貪新鮮嘅一份子,當然要去試一試!好彩去到唔洗排隊,一坐低店員就俾左份餐牌我地。牛肉麵可以揀湯底,同牛肉嘅部位。草根點左2款麵,幾款小食share牛筋拌麵 ($88)Beef Noodle with Tendon由於草根妹妹中意食牛筋,所以特別叫咗一個全牛筋拌麵🥢拌麵冇熱湯浸住🍜,所以麵質食落特別煙韌,比平日食開嘅麵更有咬口。牛筋軟腍入味,又充滿膠質,草根妹妹就係愛❤️牛筋呢種Q彈嘅感覺😋。再者,牛筋大大嚿,份量好慷慨,不過拌麵味道有點淡,湯麵味道豐富d好食d,而且$88蚊拍得住碗拉麵嘅價錢,好似貴左少少啊🙈紅燒半筋半肉牛肉麵 ($88)Braised Beef Noodle with Meat & Tendon另外草根仲試咗紅燒版本嘅半筋半肉牛肉麵🤤可能因為有熱湯浸住♨️,呢碗牛筋口感上比較軟身。牛肉同樣都係大大件,肉質滑滑嫩嫩,質素都唔錯嫁。而且以肉類配菜嚟講,呢間真係又多又好食,食甘多肉真心好滿足🍖❤️店員講紅燒湯底較淡味,但係草根覺得味道okay喎🙌
最近城中最熱門嘅台灣食店中,玖五牛肉麵一定榜上有名。

草根作為貪新鮮嘅一份子,當然要去試一試!

牛筋拌麵 ($88)
Beef Noodle with Tendon

$88蚊拍得住碗拉麵嘅價錢,好似貴左少少啊🙈
牛筋拌麵

紅燒半筋半肉牛肉麵 ($88)

另外草根仲試咗紅燒版本嘅半筋半肉牛肉麵🤤可能因為有熱湯浸住♨️,呢碗牛筋口感上比較軟身。牛肉同樣都係大大件,肉質滑滑嫩嫩,質素都唔錯嫁。而且以肉類配菜嚟講,呢間真係又多又好食,食甘多肉真心好滿足🍖❤️店員講紅燒湯底較淡味,但係草根覺得味道okay喎🙌🏻唔淡味嫁,整體味道比拌麵更好食😋
紅燒半筋半肉牛肉麵

滷牛筋&滷牛肉 ($48)
Braised Beef & Tendon in Taiwanese Spices

今次草根一共試咗3款牛筋,有伴麵上嘅牛筋、紅燒同滷水,雖然大家都係牛筋,但無論係質感、味道都有小許不同。
而呢碟額外點嘅滷牛筋算得上係最為入味、軟腍。係草根中意富有膠質,笠痴痴嘅感覺🤤滷牛肉都比想像中濃味😍好不錯👍🏻
滷牛筋&滷牛肉

甜不辣&滷蛋&滷花干 ($28)
Friedfish Cake & Braised Egg & Braised Beancurd in Taiwanese Spices

草根揀咗3款滷水小食:甜不辣、滷蛋同滷花干,呢到嘅滷水帶甜甜嘅味道。甜不辣係草根較少食嘅小食,原來即係魚餅,味道唔錯,口感好煙韌,咬落口感好有趣😆滷蛋同滷花干就正常水準。
甜不辣&滷蛋&滷花干

豆魚(腐皮、芽菜)($32)
Bean Sprouts Wrapped in Thin Sliced Bean Curd

豆魚草根都係第一次食,店員話之前斷貨,最近先有番,推介草根試試☝🏻。原來豆魚係用了腐皮包住大量芽菜,芽菜都算粗粗壯壯👍🏻發育良好😂,口感十分爽脆,可惜醬汁太少😅味道較為清淡單調。
豆魚

冬瓜檸檬珍珠茶 ($31)
Winter Melon Lemon Drink with Pearls

嗱嗱嗱,因為大家都讚👍🏻,草根都點左呢杯飲品🍹。第一次飮冬瓜檸檬珍珠茶,其實味道比想像中好,味道清新,加上特級煙韌嘅珍珠,唔會太甜🙌🏻嚟到可以一試!

見之前有唔少差評,不過今次草根食過又覺得唔錯,應該係餐廳聽左意見改良過。牛肉麵真係唔錯嫁,不過價錢真係比較貴d,嚐嚐新都可以,反正香港人總係貪新鮮,價錢高都阻止唔到我地去嚐新嘅心。可惜嘅係今次無緣見到超蓮呢!

冬瓜檸檬珍珠茶
牛筋拌麵