2017-09-21 50 瀏覽
一個大圍的朋友帶我去他家附近食晚飯,係屋邨包圍下,咁我期待的餐廳包括快餐店以及茶餐廳,竟沒想到係一間好大的日本料理店。我食開嘅日本料理餐廳都好逼好狹窄,但入到去,樓底好高,又有好多可以坐十人嘅圓枱,平時大班人食放題都要分枱坐,呢間好適合大班人食。日本料理離不開炸物、串燒、壽司、刺身及定食,呢度都不例外。不過我呢啲好中意食新野,所以除左傳統嘅日式菜就叫左啲我未見過未食過嘅,真係好有驚喜!先黎嘅係忌廉蟹肉薯餅通常炸物都係用蝦、芝士,呢個用忌廉同蟹肉,雖然有啲濟,不過入面好creamy,好想食好多舊,但食哂就冇肚食其他,唯有下次再叫。如果有少少濟嘅感覺,就要食呢個蘋果豚肉串。估唔到呢個組合驚奇地夾,好fresh好開胃。壽司我揀左牛油果三文魚籽軟殼蟹卷。三個材料都係我大愛,加埋一齊無得頂,可以食到入面軟殼蟹仲脆,牛油果溶化哂係啲飯,再加上爽脆嘅蟹籽,口感一流。刺身件件都好大件,好抵食,推介薄切八爪魚,平時食八爪魚咬極都唔完,但呢度廚師好細心,切到一個唔厚唔太薄嘅程度,食三件啱啱好。最後嘅鰻魚飯結束我呢日做了一日㗎妹嘅夜晚,鰻魚味好濃唔腥,不過飯太多,我差啲不好意思夾哂成條饅魚,飯就留給

日本料理離不開炸物、串燒、壽司刺身及定食,呢度都不例外。不過我呢啲好中意食新野,所以除左傳統嘅日式菜就叫左啲我未見過未食過嘅,真係好有驚喜!

先黎嘅係忌廉蟹肉薯餅

刺身件件都好大件,好抵食,推介薄切八爪魚,平時食八爪魚咬極都唔完,但呢度廚師好細心,切到一個唔厚唔太薄嘅程度,食三件啱啱好。最後嘅鰻魚飯結束我呢日做了一日㗎妹嘅夜晚,鰻魚味好濃唔腥,不過飯太多,我差啲不好意思夾哂成條饅魚,飯就留給我朋友,呵呵!