2018-09-15
唔知大家有冇食過老撾菜?😌如果你係熱愛泰國越南風味嘅菜式,甘QT要推介你去試下老撾菜!包你一定歡喜呀😙 其實香港都有地方食到嫁!依一間位於中環由靚仔廚師陳希裕打理,😏個個上過最新一輯美女廚房靚靚囝囝個個呢~佢帶俾大家正宗傳統老撾風味!好味就緊嫁喇,味覺有享受,女士們視覺都有😏 必試佢地嘅湯米粉!米粉100%全米制作有溝其他粉嫁!所以食落會好重香米味,而且口感幼滑,每日限量嫁,手快有手慢無!!QT當日去到餐廳遲左,結果賣晒想食都冇!最後轉食【見求】;即係飯甘解。我食嘅係燒豬頸肉飯,豬頸肉夠晒大份量又爽口,最正係個醬汁😍香茅味撲鼻而來不搶喉,而且食到椰奶嘅香滑!前菜黎d開胃沙律!青芒絲上爽口配以酸酸辣辣👍🏻👍🏻👍🏻即時胃口大開。另外士拉差醬雞翼同樣香脆可口,以單骨形式方便食用!炸得夠香脆而不失去水份,內容係好juicy 嫁!有少少似咕嚕肉味但冇咕嚕肉咁算而且帶少少微辣,食到老公讚不絕口。食咗咁多炸嘢酸野你都清淡米紙卷個平衡返就啱啱好喇!最後必飲老撾熱咖啡又係正!👍🏻👍🏻👍🏻 係咖啡版嘅茶走啊!香滑濃!雖然我平時飲開咖啡咁厚身,奶感都唔重,但偏偏就做唔到重咖啡香味仲好滑口!呢個正正就係煉奶嘅
可能你會話點解老撾菜會似泰國菜又似越南菜,咁係因為佢哋嘅地理位置同歷史原因而來。所以如果你泰越兩菜都啱食,老撾菜將會係你愛食名單之中😌