2019-01-06
旺角想食個午飯又唔想同人迫,揀咗嚟銀行中心呢度搵嘢食,地鐵站E2出口,地點方便,一樓原來有間越南菜餐廳。 餐廳幾大,好多位,唔駛等位就有得食喇。午餐幾十蚊,包埋野飲㗎啦。 門口睇啱呢個餐,好吸引咁!我哋叫左個越式咖喱牛腩鍋餐$69,包左白飯、餐湯、餐飲。 最難得有個小火爐㷫住,保持溫度,熱辣辣特別好食。 鍋入面有紅椒、青椒、洋蔥、牛筋、牛腩,最重要係多左陣香味,零舍清新,而且咖哩甜甜地,唔會有辛辣味。餐湯就一般啦,唔會太咸。餐飲揀左咖啡,係即磨嘅,好香醇。香茅燒木綿魚$145木棉魚即係大眼雞,第一次食燒大眼雞,魚肉太結實,我覺得唔夠燒烏頭好食。 魚嘴同魚肚塞滿香茅,魚肉滲出陣陣香茅香味。食食下發現有唔少魚春,多一分滋味!煙三文魚米紙卷$42米紙夠透薄晶瑩,上面灑左紅蘿白絲同花生碎。 雖然有特製醬汁可以蘸,但紙米卷裏面主要係生菜同米粉,味道比較清,配煙三文魚好似比較淡,配烤牛肉啲濃味配料相信會更惹味。香芒糯米飯$55有意外驚喜,一球白糯米飯配一球紫糯米飯,煙韌軟糯,仲係熱到出晒煙,好美味呀!
午餐幾十蚊,包埋野飲㗎啦。 門口睇啱呢個餐,好吸引咁!
餐湯就一般啦,唔會太咸。
餐飲揀左咖啡,係即磨嘅,好香醇。
香茅燒木綿魚$145
煙三文魚米紙卷$42