2021-07-26 232 瀏覽
咁嘅,我之前食過午餐覺得不錯,今日同呀媽經過想食下午茶,坐低叫咗2個餐,呀姐放低咗餐具,咁啱有位地中海男樓面經過,我就問:唔該可唔可以比2杯水吖~男樓面冇比反應,淨係望咗一望我,冇話唔得或者唔可以。我expect佢轉頭會斟比我,或者叫呀姐拎比我。過咗一陣,野食嚟曬,佢仲行黎行去,冇話特別忙,但好似完全冇件事咁,只係間中有望吓我果張枱,一副「死靚妹,我堂堂大男人,做咩要斟水比你」咁嘅樣,完全無視同睇唔起人。後面枱剛嚟咗2位女士,衣著光鮮,聽住佢落完單,竟然主動斟左兩杯水比佢哋,2位女士冇要求,佢仲望到我望住佢,我完全唔明果位男樓面點解要咁嘅態度,我只知道佢唔會斟水比我,我亦無謂去問佢。其實我冇諗咁多,我亦好有禮貌咁問,亦唔知原來佢自尊咁重,我又冇歧視佢,更加唔識佢🥴可能係我誤會咗,但係佢主動斟水比後面2位美女呢個動作令我覺得佢唔單止唔尊重人,仲好「無聊」。最後,客觀而言,西多士同奶油豬餐都唔錯,完全係地中海男樓面嘅態度問題。
2021-07-26