---
體驗亮點一:用心而不繁瑣的「火土選肉」

今次午餐二人同行,我哋點選咗一份【全牛特選拼盤】($408),內含多部位牛肉,包括牛舌、牛小排、肩胛肉等,無論從油花分佈、切片厚薄,甚至上碟擺盤都能感受到職人級的誠意。拼盤每款肉質口感各有特色,牛舌脆嫩富彈性、牛小排油香四溢、肩胛肉則筋香滿滿,配搭上炭火香氣,真正將「火土」精神發揮得淋漓盡致。

特別一提係餐廳選用日本Binchotan級備長炭爐燒,每塊肉一落網就發出輕微油脂噼啪聲,肉香撲鼻,令人食指大動。而貼心之處,亦在於每張桌均設獨立抽風口,完全唔會有燒烤後嘅黏膩或油煙味,餐後亦可以輕鬆繼續行程,無需更衣。
體驗亮點二:豐富細節小食 × 味覺層次大滿足
除咗主角牛肉外,幾款小食都非常有驚喜:

夢王蛋海苔飯($32)
飯粒煙韌分明,拌入濃郁蛋香與海苔碎,入口香滑有層次,味道樸實卻令人回味。

巨峰提子可爾必思($38)
飲品選擇頗有心思,這款清爽果香配乳酸的巨峰提子可爾必思,酸甜平衡,正好為濃味肉類作味蕾過渡。
百香果梳打($38)
有汽而不刺激,百香果味真材實料,天然香氣之中透出一絲微酸,讓整頓燒肉餐有咗柔和休息節奏。

花切厚牛舌($138)
單點的厚切牛舌,絕對係今日的亮點之一。厚度均勻、紋路整齊,燒後外脆內嫩,帶筋感的彈牙咬感令人驚艷,淨係沾點海鹽已非常足夠。
店員服務 × 細節加分
今次用餐遇上店員 San Fung 服務,笑容親切,細心講解各款肉類部位及建議燒烤時間,見到我哋猶豫飲品選擇時亦提供貼心建議。期間不時主動更換烤網、遞上夾子,節奏掌握得恰到好處,令人用餐體驗倍感輕鬆自在。
值得一提,埋單金額為 $654(二人),以尖沙咀地段與食物質素計,絕對算得上性價比高。每位 $327 的消費,可以一次過體驗多款牛肉部位、小食與特飲,絕對物有所值。

小結|把露營感覺搬進城中的燒肉店
「火土燒肉」用一種非常獨特又不張揚的方式,將戶外露營精神注入室內燒肉文化之中。無論係選材、火候、環境或服務,都做到咗城市人對「慢生活」與「細味滋養」之間的平衡。

喺都市中,能夠搵到一個咁有個性的燒肉空間,係難得嘅事。當日喺微暗光影與木系風格包圍下,同友人邊燒邊傾,短短一餐,竟也彷彿置身山林營火之間,療癒身心。
如果你都想體驗一場結合設計、風格與味道嘅高質午宴,又唔想離開市區太遠,不妨一試「火土燒肉」。