講起客家菜,第一樣諗起既就係釀豆腐,而第二樣就係梅菜扣肉,第三樣可能就係茶果。今次餐廳推出既「Hakka HNY」有齊以上三樣餸,但係就以唔同嘅形式去呈現出嚟,絕對震驚眼球👀與味蕾👄。睇完Menu後,職員會先表演花露水淋乾冰,裡面有條熱毛巾,比你抹手。職員每上一道菜都會詳細解釋你食緊D乜,非常細心。第一道菜:Hakka Big Three客家三寶1⃣️甜筒形狀既苦瓜蓉➕吞拿魚他他(冇影相)苦瓜味道十分出眾2⃣️茄子蓉➕生蝦撻,十分滑溜3⃣️冇豆腐既炸豆腐配火腿,鹹香脆口第二道菜:Poon Choy盆菜今日刷新我對「盆菜」既理解,職員話「盆菜」係好多菜既意思(問號❓),所以呢道菜裡面係包括:好多白菜粒、好多紅蘿蔔粒、同埋其他蔬菜粒粒。第三道菜:Yummy Abacus美味算盤子係一個有三重口感既菜,包括魚籽、鵪鶉蛋、炸芋絲。上面仲有塊金箔添!第四道菜:Fish 魚🐟齋睇Menu我地只係知佢既species係魚但唔知佢係咩魚。職員話呢道菜係有好多魚既~包括章紅魚刺身、一個魚膠、一個客家黃酒同魚肝整成既慕斯、九肚魚魚骨。集新鮮、煙靭、順滑同香脆於一味菜。第五道菜:Salty Dragon鹽焗龍蝦沙姜雞就

職員每上一道菜都會詳細解釋你食緊D乜,非常細心。

第一道菜:Hakka Big Three客家三寶
1⃣️甜筒形狀既苦瓜蓉➕吞拿魚他他(冇影相)
苦瓜味道十分出眾
2⃣️茄子蓉➕生蝦撻,十分滑溜
3⃣️冇豆腐既炸豆腐配火腿,鹹香脆口

第二道菜:Poon Choy盆菜

第三道菜:Yummy Abacus美味算盤子

第四道菜:Fish 魚🐟

第五道菜:Salty Dragon鹽焗龍蝦
沙姜雞就食得多,沙姜龍蝦真係第一次!鹽焗龍蝦肉加上沙姜醬汁,真係震驚味蕾。

第六道菜:Piggy Tummy客家豬肚
胡椒豬肚切碎放係湯裡面,上有黑松露,下有蘿蔔球,又係多重口感既一道菜。

第七道菜:Lei Cha 擂茶
呢個擂茶同我平時食開嘅好唔一樣,除咗因為佢得一啖之外,仲係因為佢加上Sake。職員話盤上面嘅白米等食材係俾你影相。🤣

第八道菜:Cha Guo 茶果
呢個茶果都係令我覺得好意外,平時食嘅茶果入邊點會有鵝肝醬?!簡直係升左幾個level。

第9道菜:Pigeon/Wagyu Beef(+$300)
有兩款,梗係食齊兩款啦!慢煮乳鴿上面有啲血水,職員話可以再煎煎佢👍👍乳鴿下面係糯米包住蓮子蛋黃等食材,職員話係用咗八寶鴨嘅食材整既!
牛都發揮到應有嘅水準,油脂豐富,意大利雲吞包住牛舌都真係好唔錯!

第十道菜:Mui Choy梅菜
客家菜真係唔少得梅菜扣肉,但呢一道係梅菜雪糕,又鹹又甜嘅味道、上面有塊炸乾左嘅梅菜同魚子醬,下面有芥菜啫喱,成個菜可以用「癲」字來形容,食完會好想再食🤣

第十一道菜:Nian Gao年糕
煙靭嘅年糕包住雪糕,側邊仲有椰子糖碎做點綴,甜入心。

成個套餐就係11道菜,仲可以加分子料理小籠包,一場嚟到梗係要試吓,雖然$90一粒真係好貴😂一口咬落去爆漿,會食得出醋同埋肉嘅味道,再次衝擊味蕾與想像🫡

後記:
呢間餐廳真係難搵,對於唔係住喺港島嘅人來講,真係攀山涉水翻山越嶺先搵到。
2024-03-14
情人節