2019-05-31
去完台灣旅行無幾耐,有點想係香港食台灣野,止止心癮,剛好係蘋果動見到介紹呢間賣台式小食既小店,就即刻黎到尖沙咀厚福街搵食!我地一行二人,叫左一個鹽酥拼盤:入面有鹽酥雞、花枝丸、蕃薯條、小春卷、麻糬波波同四季豆,即叫即整,熱辣辣鹽酥雞嘅皮唔厚粉啱啱好,係用以醬料醃漬入味,再裹上油炸粉或調味過後的麵粉漿,再油炸的料理,食落唔會死咸!小春卷好鬆脆,加埋泰式辣醬,係完美既組合。 蕃薯條入面係黃芯蕃薯,食落好有蕃薯甜味,值得一讚用料新鮮,只係就咁炸左都已經好好味!花枝丸是用原隻墨魚打造,不加魚肉或魚漿,粒粒墨魚肉,飽滿扎實,細緻嫩滑,彈牙爽脆,口感一流。麻糬波波外脆內煙韌,最加分嘅係裡面仲分別有地瓜同紫薯蓉,口感豐富。四季豆做到REFRESH既效果,食落卡卡聲,有點爽脆。整體六樣食物都唔錯😋另外,唔太夠飽叫左個愛上椒麻雞排便當,嘩,一睇到D肉燥多到就黎爆出黎咁估左成個飯三份之二份量都有點驚人,撈飯完全唔使驚唔夠呀! 食落口仲啖啖富豬肉同紅蔥頭香,肉汁夠多,撈飯一流,而且講明用日本珍珠米,粒粒分明。而且仲有脆口帶酸嘅腌青瓜,便當食到一半嘅時候食返兩塊解膩就最正。椒麻雞排有酥脆的外皮及多汁Q彈的雞腿
另外,唔太夠飽叫左個愛上椒麻雞排便當,嘩,一睇到D肉燥多到就黎爆出黎咁估左成個飯三份之二份量都有點驚人,撈飯完全唔使驚唔夠呀! 食落口仲啖啖富豬肉同紅蔥頭香,肉汁夠多,撈飯一流,而且講明用日本珍珠米,粒粒分明。而且仲有脆口帶酸嘅腌青瓜,便當食到一半嘅時候食返兩塊解膩就最正。椒麻雞排有酥脆的外皮及多汁Q彈的雞腿肉,沾裹著醬汁,一口咬下在嘴中融合出鹹香、酸甜的好味道!
黑糖琥珀奶茶: 入手後先把飲品搖勻,不過千萬要小心⚠️,因為底部聚集了很多黑糖,~ 整體甜度不過不失,黑糖波霸真的煙韌彈牙,奶味濃郁
在香港可以尋找台灣的味道唔難,不過要做到好食既台式小食,我會放''台北車站''ON LIST! 會再光顧,支持小店。
題外話/補充資料:
服務員親戚有禮,只係因為係食飯時間等耐左點點