星期六晚,二人晚餐,餐牌簡單,唔多介紹,加咗錢食48個月西班牙火腿,同45日+熟成ribeye,另一個主菜要咗Hanging Steak,再加杯house wine。食物 - 前菜:伊比利亞火腿正常水平,配嘅多士都幾好- 餐湯:侍應介紹話係以牛肉做底嘅湯,見到裡面有洋蔥絲同兩款菇。我同朋友都覺得湯好淡,味道欠奉,我直頭無飲晒- 任食嘅薯條同沙律:沙律油醋落得太少。薯條非常咁幼,炸得都脆,但太幼就無咗薯條應有質感,令好鍾意食薯條嘅我都提唔起勁。而且,薯條又係偏淡,更加唔吸引。雖然俾咗一大兜我哋,因為唔好食所以食咗好少- 封門柳同熟成ribeye:鋪頭主打菜式,好期待,點知超級令人失望。熟成牛扒照理牛味更濃,但真係食唔到,肉質唔覺嫩仲有啲柴;反而封門柳比較有肉味,食到香草味,肉質亦可以。兩件牛扒再一次好似無調味咁,自己加番啲鹽同黑椒後味道好咗。我同朋友都鍾意食牛扒,不過大家同樣覺得兩款牛扒係唔好食,好失望,又食剩。唯一值得讚係牛扒火候掌握得幾好- 甜品同熱咖啡:兩樣都無特別,同埋咖啡唔係即磨服務- 侍應有兩位,一男一女,態度方面算無問題,但我哋覺得服務水平絕對需要改善- 女侍應幫我哋落單,

食物
- 前菜:伊比利亞火腿正常水平,配嘅多士都幾好
- 甜品同熱咖啡:兩樣都無特別,同埋咖啡唔係即磨

- 女侍應幫我哋落單,牛扒明明係餐廳主打,但佢居然完全無問客人想食幾熟。我哋追問番佢,佢話廚房會做medium rare到medium左右… (見有其他食評都話侍應無問客人牛扒想食幾熟,真係好奇怪嘅事。如果廚師覺得某個生熟程度係最適合嘅,應該都係向客人作推薦,而唔應該唔問客人喜好)
- 又係牛扒,唔知係咪餐廳廚師對自己出品好有信心,枱面無鹽罌同黑椒嘅同時,女侍應上牛扒時都無問客人會唔會需要呢兩樣調味,更加無問要唔要芥辣 (以牛扒作主打嘅餐廳,我試過係連芥辣都有幾款揀嘅,又或者會即場磨啲岩鹽俾客人調味,感覺就有誠意得多)
- 男侍應偶然路過我哋張枱,突然轉身問我哋覺得食物點樣,完全無留意個客啱啱放咗啖牛扒入口,講唔到嘢住…
- 入座初段時間,全場得兩枱客,我哋坐餐廳中心位置,左右邊都係通道。小店狹窄,而兩位侍應似乎太得閒,不斷喺我哋張枱左右兩邊踱步,好似人造衛星圍住地球運行咁,有啲滋擾
- 天氣熱,而且唔知係咪座位位置關係,我同朋友全程都要開小風扇,兩位侍應雖然好得閒但視若無睹…

- 支持小店,亦都明白香港經營環境唔容易。不過以客人付出嘅價錢去作比較(今餐人均係$5xx),餐廳唔單止有啲陳舊感,整體環境、陳設、燈光都係非常一般,無氣氛
- 餐櫈完全係一大敗筆,個靠背低又太向外斜,完全唔可以作靠背,好多茶餐廳都坐得舒服啲
- 知道餐廳細,不過無正式嘅水吧位始終感覺唔好。咖啡機喺我哋張枱旁邊,侍應差唔多係企喺我隔離去準備咖啡
- 熟成牛扒櫃又係喺我哋枱旁邊,透明玻璃門令客人見到好幾舊大大嘅生牛肉熟成緊。我哋無咩嘢,但相信總有客人唔會想見到成櫃生肉紅卜卜咁喺自己張枱旁邊/餐廳當眼位置,陪住一齊食飯
- 餐具運用有明顯慳家感,餐湯同咖啡係用同一款杯。兩杯熱咖啡上枱時都只係得隻杯,無跟咖啡碟(但上餐湯時有碟嘅);甜品匙羹又做埋咖啡羹,呢啲做法令人覺得好似係自己屋企食咁樣

總結
呢間餐廳定位奇怪,高不成低不就。玩45日+熟成牛扒高級嘢,但裝修簡陋兼夾無氣氛,又唔令客人覺得有誠意同專業;小店格局,但服務又唔係特別細心親切… 建議幾位老闆認真改善,同埋諗下餐廳究竟想行咩路線。

再加上,餐廳食物嘅味道令我哋大失所望,可以話只係得唔使廚師煮嘅火腿係正常好味。食物唔好食,份量再多或者價錢幾平都唔會令人想再嚟幫襯,更何況兩個人呢餐埋單係$10xx,真係可以有好多好啲嘅選擇…

餐廳好多好評,不過呢日星期六晚,連埋我哋成晚都只得10個客人,我相信係有原因嘅。我哋食完呢餐飯,路過附近兩間裝修靚好多嘅中上價食肆(一日式一西式),都仲係好多客人,更加不言而喻…