2012-05-07 31 瀏覽
上週五揀左呢度同朋友慶祝生日,因為我地人多所以揀左後廳的大圓枱,雖然後廳無前聽的靚裝修,但好處係成班Friend可以細聲講大聲笑都唔使就住就住嘛。講返呢度o既食物啦,有不少值得推介的菜式,1.鹽燒茄子 - 成班Friend都一致決定要Encore的菜式,因為佢外面炸得好乾身脆口又不油膩,但茄子的水份完全無流失,所以一定要試下。2.炸蝦丸 - 蝦丸應該係用人手打成蝦膠做的,因為食落唔覺係果D混入好多麵粉或魚肉的蝦丸。3.冰梅骨 - 唔油膩,調味做得很好,不太酸亦不太甜,肉質鬆軟食完唔"黐"牙最緊要。另外還試了椒鹽魷魚鬚、豉椒炒梘、鮑汁炆鳳爪、帶子蛋角、小炒王. . .等等都唔錯~。最後不得不介紹老闆推介的招牌甜品: 奶皇流沙包 - 雖然外表平庸但餡料真的很好,唔會太甜,不過細個左少少,我諗要食兩三個先夠喉。
2012-05-04
生日