餐廳: 富臨皇宮
資訊:

餐廳: 富臨皇宮
資訊:

2017-04-24 192 瀏覽
無飯家庭開飯@富臨皇宮家中老人家只愛吃中菜,平日都是無飯家庭,但都是各自自理三餐,今日難得夾到時間就一齊到附近食晚餐。中式小炒配合老人家胃口,火桶豉油雞 $18(2至4人可用優惠價享用一隻),皮都上了色,肉都唔會有雪味,幾嫩的。高山耳沉菜苗$58就健康的嘛,黑木耳爽口,少油同上湯整熟。海味銀絲煲$68就當是飯的代替品,炒得乾身唔會出水或粉絲發漲。有椰菜蝦乾同乾瑤柱絲,不過食到尾就有點油。手拍青瓜$33開胃一下,酸酸甜甜一下子就食曬啦。拼盤$88就有炸豆腐,素鵝,燒腩仔,煙鴨胸肉,勝在大大盤包羅萬有,總有合口味。海皇冬瓜盅$98,平日沒機會喝湯,也沒人買料看火煲,冬瓜補水去暑,成個上。入面有蝦,真蟹肉絲,蟹柳,豬肉,勝瓜粒,帶子,草菇,有火華火腿煲到湯都幾鹹鮮架,晚上連喝4大碗。甜品我真是忍不到,還要很抵食,出門食個糖水都起碼30蚊了,我不用30蚊食到兩個。雙皮奶$10.8都幾滑,雙皮就食唔出啦反而是燉蛋白,有蛋白同奶香,熱辣辣剛蒸好,食完甜入心肺仲好滋潤。香芒糯米卷$12.8就皮好薄,仲包了椰絲在外層,餡即是混了芒果肉的布甸,口感彈彈黏黏仲好重花奶味。因食物都幾大份,仲可以打包走,平日
無飯家庭開飯@富臨皇宮
高山耳沉菜苗$58就健康的嘛,黑木耳爽口,少油同上湯整熟。
手拍青瓜$33開胃一下,酸酸甜甜一下子就食曬啦。

因食物都幾大份,仲可以打包走,平日我都是慳家節儉,留作中午帶飯去。

人均消費$170,仲有剩可以帶多兩個人明天午餐份。