先起九龍城賣越式法包,近排開到嚟土瓜灣專賣湯飯同滷味小食 (滷味小食多到成個櫃都係)餐牌有九款湯飯選擇,雞牛豬羊海鮮都有,梗有款啱 佢啲名改得好搞笑,有個外賣叫鹹濕仔,跟住個姐姐同廚房講”喂,差個鹹濕仔啊”😂▶️ 海底奇兵 ($68)原來可以揀飯/米線/河粉,我就當然試湯飯啦🍲湯底用豬骨、上等老雞同瑤柱熬製,零味精👍🏻食完唔口渴,飲晒啲湯都仲得有老火湯嘅味道,海鮮料令佢偏鮮甜材料甚豐富:兩隻青口、兩隻海蝦、兩件魷魚、幾隻蜆、肉碎、冬瓜海鮮好無論口感定味道都唔覺似雪藏🦐兩隻蝦連殼要自己搣,證明新鮮,肉質爽口唔老尤其鍾意魷魚🦑食落爽彈唔難吞青口都唔錯🦪蜆肉就一般不過冬瓜太生硬,可能需要熬耐啲,肉碎份量亦少咗啲🤏🏻🍚白飯加咗些少紅米,飯質好食,浸起湯都唔會變爛飯,反而粒粒分明飽滿,保持到質感,仲好索湯面頭落咗蔥同蒜呢啲天然調味料,令湯飯味道豐富又惹味啲另外仲可以加店舖自家製嘅辣菜脯,食落辣喉嚨🌶️但係覺得佢菜脯切得太碎,欠缺脆卜卜嘅口感▶️ 還原妹豬湯 ($78)朋友叫嘅湯飯,材料係花膠、滑雞同姬松茸,養顏滋補之選🐔滑雞似白切雞,有皮有骨,味道正常,唔係特別滑嫩朋友話花膠太薄同偏軟,唔係太啱佢口味

餐牌有九款湯飯選擇,雞牛豬羊海鮮都有,梗有款啱
▶️ 海底奇兵 ($68)
原來可以揀飯/米線/河粉,我就當然試湯飯啦🍲

有老火湯嘅味道,海鮮料令佢偏鮮甜

海鮮好無論口感定味道都唔覺似雪藏
🦐兩隻蝦連殼要自己搣,證明新鮮,肉質爽口唔老
尤其鍾意魷魚🦑食落爽彈唔難吞
青口都唔錯🦪蜆肉就一般
不過冬瓜太生硬,可能需要熬耐啲,肉碎份量亦少咗啲🤏🏻

面頭落咗蔥同蒜呢啲天然調味料,令湯飯味道豐富又惹味啲

▶️ 還原妹豬湯 ($78)
朋友叫嘅湯飯,材料係花膠、滑雞同姬松茸,養顏滋補之選
🐔滑雞似白切雞,有皮有骨,味道正常,唔係特別滑嫩
還原妹豬湯

朋友話花膠太薄同偏軟,唔係太啱佢口味,不過湯底好香雞味

▶️ 滷水糖心蛋 ($18)
一盒兩隻,呢隻雞蛋特別巨型,外型呈深啡色,明顯滷咗好耐
切嘅時候感覺到有啲「阻力」,有少少台式鐵蛋feel (不過當然冇咁硬)

果然味道超入味,鹹中帶些少甜🤤連蛋黃都夠鹹香,用嚟配清淡嘅湯飯一流
佢個蛋黃除咗晶瑩剔透之外,有啲gel 黏黏地嘅感覺,好正!
有趣地蛋白有兩層🥚有層次口感
呢個非一般嘅滷水糖心蛋一定要試❗️食完好驚喜,同拉麵店食到嘅唔同
滷水糖心蛋

湯飯冇令我失望,湯底鮮甜健康,鍾意佢用真材實料🫶🏻滷水蛋尤其正,會有興趣試埋其他滷味,見佢啲醉蝦醉雞唔錯😍價錢亦唔貴
舖頭位置吊腳,地鐵站行出嚟行一陣先到
入面環境亦比較細,只係得四張枱,容納到10個食客左右,所以晏晝嚟都坐滿
姐姐服務幾好,主動問客人食唔食辣然後介紹辣菜脯,又會同啲熟客傾吓計 (聽到有個熟客話聽日再嚟食)
上菜速度快,落完單唔使5分鐘就嚟,賣相仲要唔求其
海底奇兵

價錢雖然貴過茶餐廳,但有呢個質素絕對值得,冇得比較~
難怪一路食見到唔少人嚟買外賣🥡佢啲外賣都裝得好有心思,唔係普通發泡膠,冇咁容易倒瀉
大家嚟土瓜灣區不妨支持下呢間隱世小店🥰
滷水糖心蛋