2018-01-08 421 瀏覽
"窩心"一詞,原來在中國南北區域都有著很不同的意義,但在江南華南(包括香港) 泛指 "心裡感到溫暖、有暖心的意思"。用餐當日,寒風凜凜加上微微細雨,街上。對於晚餐,我和友人站在棉登徑十字路口豪無方向,忽然見到一個易拉架, 試業八折!說實在的,我當堂個心踏實了很多,跟同行友人互相一個默契的眼神,就一起箭步上樓去也。餐廳走時尚格調路線,而且光猛鮮明企理,一入門口已經見到一堆時下最流行的 "Bearbrick" 和 "岳敏君"擺設,而三樓每一間房都有不同的顏色配搭,下次約親友私聚又好,帶客戶食飯也好,都絕不失體面。另一個亮點係,男洗手間(由於性別關係,未能到女洗手間一窺全豹,留待其他女讀者發掘了)金堆玉砌的手洗手間,無論係坐廁以至尿架,都係以"金色"為主題,還記得香港在 2000 年代,曾經某上市公司打造過金廁所,更被列入健力士世界紀錄!很懷念當年的黃金年代呢!其實,試問就算急到萬馬奔騰的情況,又有幾多人捨得再多放黃金萬兩呢。但我知道,如果下次同客食飯,這些都可以係跟客戶一個討論話題,唔使下下放工仲傾公事。未上正餐,先來一客飲品潤潤喉嚨,點了一客"紅菜頭水",是店家自家制的,坊間火鍋,大多都

"窩心"一詞,

坊間火鍋,大多都係供應竹蔗水 / 夏枯草等等簡易飲品,但供應紅菜頭水真的沒有幾多家,
說穿了,處理紅菜頭手續繁複,其汁液又易濺到衣衫,再用時間火喉迫出其鮮甜之味,工序多而微利。
紅菜頭是近年被健康食客大熱追捧的天然健康食品之一,有「歐洲靈芝」的美譽,營養豐富,據說抗癌護肝降血壓延緩衰老,
是否真有其效還是未知之素,但起碼心裡感覺良好,個人極度偏好這種清甜鮮甜,以 $28有一枝的價錢,絕對抵飲,大愛!
自家制紅菜頭水

每次開餐之前,自選混醬當然係必備項目啦
自選好處係,有人喜歡多辣,有人喜歡生蒜,有人只要炸蒜,有人要走蔥.......e.g.
總之就各式其式,呢一部份都可以滿足到好多大細路玩一餐,絕對係未出發,先興奮!

火鍋湯底,固之然係火鍋的重要靈魂啦,睇完餐牌打算落單"花膠魚唇滑雞鍋"的,但經理俾左一個意見而我地亦好同意,
經理大致上係講,點"花膠魚唇滑雞鍋"係識貨既,呢個係餐廳招牌作品來的,但因為我們今晚只得兩個人,如果叫呢個鍋的話,
飲完湯,食完湯內配料已經會飽晒,就食唔到其他火鍋料了。經理唔會因為做生意而硬銷貴價湯底,今時今日真係食客之福,
總好過坊間很多一坐低就問,要唔要本地肥牛呀,今日海鮮靚喎之類。
最後我地聽取佢意見,要左個"香茜皮蛋湯",呢個湯真係.....長期捱夜救星。
上枱時我本來打算用隻湯匙試下味就算,點知火鍋料未到,我已經飲左兩碗。
飲完成個人好似如釋重負,多晚既唔夠瞓,牙似腫腫的,都好似一掃而空。
我相信如果帶阿媽來,佢就會明白點解唔飲屋企湯水而要係外面飲,甚至佢以後都唔係屋企煲了。
香茜皮蛋湯

開餐前,記得記得記得拎埋呢個優惠,原來新張期間
like facebook / follow IG 均可免費獲得日本和牛刺生一客

雖然係免費送贈的,但絕不馬虎,以我個人日常來講,食和牛通常係以 shabu shabu或壽喜燒,輕燙半熟來處理食用,
一直以為輕燙半熟最能夠帶出和牛的「食感」、「味道」與「香氣」特色,
今次一試和牛刺身,油花依然如霜降一樣,分布平均細緻,
先吃一件原味不加醬油的,肉質鬆軟,輕夾牛肉入口即溶,食感/味道/香氣一湧而上。
再試一件蘸上柚子醬油一起吃,柚子帶輕酸但這樣反能將牛味層次提升,濃而不膩。
日本和牛刺生

兩個人火鍋,如平常般的話,點不了太多東西,一兩碟牛肉,一碟菜,一個響鈴可能已經飽肚了。
幸好店方有提供二人套餐,方便了一眾貪多款式的我們,每款可以試少少,
所以今天點了一個 2人套餐,每位$338
先上的是三寶丸(墨魚丸/蝦丸/鯪魚肉丸) + 脆鯇片
脆鯇片肉白嫩而且骨刺少,肉質肉質結實爽口而帶有韌性
輕燙一會恰到好處,脆嫩可口。
手打丸亦爽口彈牙,有鮮肉質感,結實而具彈性 。
脆鯇片

雞牛雙併 - 手切極尚牛脾肉 及 日本雞頸肉
要食穩定水準的本地手切牛,只能到某幾家有江湖地位的火鍋店,
否則其他大多以美國牛充數,就算有本地牛都會出現水準不穩定
所以有時寧可直接吃外牛,以免有美麗的誤會,大家又不用尷尷尬尬
反而值得一提的是"日本雞頸肉",我相信很多朋友都會有相同疑問,雞頸肉能吃的嗎?
我都未食過,所以都好想偶一見識下。經理認真推介,呢款係日本直送的大種雞頸肉,
要知道雞頸有幾多肉呀,所以一小碟已經用左好多隻雞,日本採用激新的切割技術,能將雞頸徹底起肉,
此款雞味濃郁,而且經理表示由於餐廳的母公司是主力做日本肉類批發的,所以更添信心
雞牛雙併

蔬菜籃,有油墨菜 / 唐生菜 / 冬菇 / 蕃茄 / 栗米
別低估這一盤蔬菜籃,二人份量幾乎吃不完!
蔬菜籃

台式滷水雙併 - 金錢肚 及 牛根
套餐係包括這個台式滷水雙併,你可以在"牛根" / "金錢肚" / "豬肚" / "豬大腸" 之中四款選兩款
台式滷水雙併

海鮮併盤 - 南非鮑 / 8吋蟶子皇 / 廣島蠔
童叟無欺,三款都係足料靚貨
廣島蠔非常 Creamy,甘香鮮甜而蠔味頗濃,令人頗懷念日本廣島每年10月底開始的廣島蠔季節
 8吋蟶子皇,無沙而且肉厚爽口,味道鮮甜。
海鮮併盤

其實不要看少每款一點點以為可以輕鬆應付,老實講上到菜籃後段,已經開始飽到目光呆滯,
幸好店家將海鮮併盤放在最尾才上,等我可以稍為精神一振回魂再吃,如果上菜次序稍有備差,就可能有部份的東西吃不完而做大晒鬼了。

總括而言,一間光猛企理,時尚格調的精點火鍋餐廳,供應 $338 套餐有上面如此優質的款式及份量,
由裝潢,飲品,湯底,食材,以致招呼,呢個價值確實係抵食無誤呀!"窩心"一詞,

2018-01-03
自家制紅菜頭水