2017-11-24 678 瀏覽
這夜有緣吃到一餐很特別的日本菜,店子外貎很有趣店舖門面設計相當日式,不看四周以為自己身處京都小巷之中,很欣賞雨擋位,夠晒立體店子座位主要是圍著囲爐的吧座,另設有長檯店中通往洗手間的走廊擺放了三個透明玻璃展示櫃,全部也是飲食相關的日式器皿/食具,全都很別緻很有氣派店中其中一樣主打是土鍋飯,展示櫃當然少不了土鍋呢 !  聽說這些土鍋是全人手製作呢。依個係南瓜沙律,將甘筍雕成笑臉,未食都開心;南瓜蓉好香好滑 依個係師傅自己特製既醬料,以串燒同吃之用,醬料內裡有日本迷你魚毛仔,加咗味醂和芝麻,另外仲有師傅秘製調味料,超香好惹味,哈哈,我未有串燒已經係咁拎嚟淨食 依個SOURCE用來撈飯或撈麵都一流   其實我想買番D返屋企食囉。肥嘟嘟好飽滿既銀杏一睇就知係日本產銀杏 銀杏塩焼き急不及待放D魚仔醬同吃,起初望落去唔太焦黃以為唔夠熱,雖不知每粒也是熱騰騰的,師傅為了不想乾爭爭,所以用咗好多心機去燒呢。雞肉長蔥(ねぎま)~ 長蔥看似燶了點,但食落仍是JUICY,雞肉細嫰又能鎖住肉汁。免治雞肉 (つくね) ~  甜甜香香,食落口唔使點咀嚼,相信小朋友會大愛。日本A5牛舌 ,睇餐牌時見到價錢其實有點嚇襯
這夜有緣吃到一餐很特別的日本菜,店子外貎很有趣

店子座位主要是圍著囲爐的吧座,另設有長檯

依個係南瓜沙律,將甘筍雕成笑臉,未食都開心;南瓜蓉好香好滑

依個SOURCE用來撈飯或撈麵都一流
  其實我想買番D返屋企食囉。
銀杏
肥嘟嘟好飽滿既銀杏一睇就知係日本產銀杏

銀杏塩焼き

雞肉長蔥(ねぎま)

免治雞肉 (つくね)

日本A5牛舌

日本A5牛舌 ,睇餐牌時見到價錢其實有點嚇襯$160,但這個是其中一款推介,一場嚟到無埋由唔試。
牛舌是薄切的,燒薄切牛舌時間一定要拿捏得好好,多半秒已經可以完全摧毀;

日本A5牛舌

師傅功力真係好深厚經驗超豐富,這麼一片薄切牛舌生熟度分毫不差,牛舌肥香滿滿仍能鎖住肉汁肉質依然嫰滑,牙齒不需用力已能把它溶化,吃前滴一些青檸汁以減油膩感,夾著白蔥和青蔥同食,極度滋味 !
食過便明白為何收這個價了 !

DECORATION

細心到一個點
連一片用以裝飾的蘿蔔也顯心思,切得極薄剪成櫻花瓣,真美

牛肉土鍋飯

牛肉土鍋飯 (每鍋二人份, HK$550)

牛肉土鍋飯
是這兒其中一樣主打 ,炭燒和牛內裡色澤粉嫰,好誘人呢 !

牛肉土鍋飯
,我很喜歡青蔥,還要是日本產的,更愛,加上大量青蔥更添美味可口。
每件和牛粒肉汁豐富,火喉剛好 ,肉味香濃!

炭燒完畢,日藉大師傅將炭條整齊擺放,做事一絲不苟 !

不得不提店家的貼心

(お手洗い) 洗手間內提供很貼心的用品予客人使用

真係要比十個讚

出外用餐少不免會意外地弄髒衣物,日本又一貼心出品
,我也是首次見到香港食店會提供啊
2017-10-27
銀杏
銀杏塩焼き
雞肉長蔥(ねぎま)
免治雞肉 (つくね)
DECORATION