2010-08-19
舊同事話請我食生日飯,本來佢地提議食放題,但我最近好似食過好幾次,真係有少少厭!見好耐無食上海菜,呢間d食評都唔差,最重要係價格相宜,無謂要人地破費嘛訂咗6:30pm,只有幾檯客,所以即刻有位。但被安排坐响較入位置,侍應又唔多夠,想揾個人落單都要自己走出d揾人燻魚~非常入味,但略嫌硬咗少少!素鵝~普普通通。烤夫~都非常入味!酸辣湯~料足,酸味辣味中規中矩,整體味道不過不失。只好慨歎現今想食個出色嘅酸辣湯,認真艱難小籠包~出色之作!皮薄得嚟夠正宗,裡面湯汁肉汁鮮甜,唯一美中不足就係碟醋,好似唔多見有薑絲,否則絕對同鼎X豐有得比!鍋貼~煎得剛剛好,餡料鮮味,皮嘅厚薄適中!回鍋肉炒年糕~見食評好多人讚,當然要試吓啦!果然無介紹錯,味道香濃,豬肉切得薄薄,食起嚟一d都唔覺肥膩!年糕被濃濃嘅獻汁包住,好味非常!最好係多菜,唔洗另外叫個菜都ok!必食之選鹹肉百頁小棠菜~呢個就較遜色,非常淡口,連d鹹肉都好淡高力豆沙~熱辣辣,豆沙餡唔太甜,好味一個墟叫咗9樣嘢,最後當然係食唔晒,仲打包咗兩大盒,但每人都只係百零蚊,絕對超值但期間侍應頻頻埋嚟收碟,好似想催我地走拱 原來出面真係有好多好多人等位,我印象
燻魚~非常入味,但略嫌硬咗少少!
素鵝~普普通通。
烤夫~都非常入味!
鍋貼~煎得剛剛好,餡料鮮味,皮嘅厚薄適中!
鹹肉百頁小棠菜~呢個就較遜色,非常淡口,連d鹹肉都好淡
高力豆沙~熱辣辣,豆沙餡唔太甜,好味
但期間侍應頻頻埋嚟收碟,好似想催我地走拱 原來出面真係有好多好多人等位,我印象中我地6:30時得幾檯客,但7:00開始已經多人,好快已經坐滿晒!