2022-08-24 808 瀏覽
疫情之前去過希臘旅行,一直對嗰度嘅餐廳氛圍同美食念念不忘🥺今日咁啱經過中環,見到間叫Santoniri嘅餐廳🤩門面係記憶中嘅藍白色,又靚又chill咁,menu上又係喺希臘食過嘅嘢,毫無猶豫就立即入咗去試試💓🥗🫕前菜-餐湯非常有驚喜😍應該係菜湯嚟嘅但飲唔出係咩菜😂😂味道係平時西餐廳飲唔到嘅味,唔太形容到但好好飲👍🏻👍🏻👍🏻攪勻啲忌廉後仲會滑咗,但又唔會好濃稠~好好飲呀😍-沙律都幾似希臘食嘅沙律👍🏻芝士同菜非常新鮮,唔會苦,好脆口又有幾多種類嘅蔬菜,蕃茄橄欖基本嘅都會有😉食完感覺非常清新1️⃣Pita Gyro($110)我喺希臘嘅時候非常之鍾意食pita gyro,基本上佢就係一個Wrap🤣諗住食返回憶嘅味道,但佢呢個pita gyro 無得揀係咩肉,而呢間餐廳嘅豬肉係勁似中式嘅臘肉😥😥唔係話唔好食,但感覺有啲怪,同我回憶中嘅味道係天壤之別⋯⋯另外醬汁方面,佢話係tzatziki dip,但我完全食唔到青瓜同乳酪味😮‍💨所以都有少少失望🥲同回憶中比較相似嘅,可能得返塊pita bread😂2️⃣Souvlaki($140)呢個其實就係串燒咁解~我就揀咗牛肉,聞落有燒香嘅味道,平衡到有口感又唔韌

🥗🫕前菜

1️⃣Pita Gyro($110)

2️⃣Souvlaki($140)
呢個其實就係串燒咁解~我就揀咗牛肉,聞落有燒香嘅味道,平衡到有口感又唔韌,同埋比想像中厚切同大粒👍🏻(畢竟都要$140🥲)但pita bread同pita gyro塊皮又唔同,呢塊薄啲,無咁有口感🥲反正佢呢個醬就似多少少tzatziki dip,青瓜味濃啲啲,乳酪味就真係無咩~但我奇怪嘅係兩個菜式嘅醬同一批嚟嘅?但食落又真係唔似🤔

🍟薯條
見到食評有人講過佢嘅薯條好淋好唔滿意,我都覺得唔係話好脆嗰種🤔首先因為佢係厚切,所以中間的確都好薯下。其次佢真係落得好多油,所以唔好預計佢係炸薯條嘅口感,有啲似用油浸?😂😂😂個人係ok呢個口感,加上有香草灑咗落去~唔好expect係食開嘅薯條嘅話,都唔差嘅🫡

🍰dessert(跟餐)
Oreo cheesecake似焦糖雞蛋布丁嘅口感🤣較軟身同濕潤~上面淋咗啲焦糖醬後味道仲似🫢而餅裡面都有啲Oreo碎,但味道真係唔出,反而雞蛋味重🤪讚的地方是味道不是太甜,感覺都幾新鮮🤣

📍總結
前菜比主菜出色🥲仲可能俾得太大期望我🥴環境方面係回憶中嘅感覺,但味道就真係唔太似🥲🥲只能說打卡>食物

餐湯
沙律