2018-04-15
一想到米線好自然就諗到雲貴川,原因係除咗近舊公司外,主要係味道同感情!!!食咗差唔多二十年,寫食評不如分享吓心得…店內嘅米線聽講係老闆依黃金比例用新舊米專門搵麵廠訂製,比坊間嘅米線彈牙好多。而湯底就半夜就開始熬煮,無味精成份,所以飲完都唔會好渴。每碗米線都好似煲仔飯咁逐碗連湯帶餸+米線一齊煮,味道先至入味。所以外賣即食嘅話係無可能米線同湯分開裝,除非你想自己煮就可以要求分開,我試過買3碗外賣唔煮,分開湯/米線返屋企用嚟打邊爐當湯底,真係正到暈!!!餸料方面好似車仔麵咁,有幾十款。全部寫晒牆上多眼處,推介係腩肉、豬肚、豬耳、豬頭肉、腐竹、雞尖、雞翼,豬肉系列一般都有小辣,所以叫2-3款辣餸嘅話,湯底就唔好再加辣喇! 雞尖,雞翼用鹵水鹵到好入味,雞尖唔多,要食就早啲去喇~ 如果唔食得辣就可以叫腐竹、蘿蔔、丸類系列、雞尖雞翼,雲吞就唔推介喇!!服務方面,阿婆直腸直肚但非常貼心,經常見到啲人食辣食到死死吓,都會問"駛唔駛俾碗清湯你呀?" 店內嘅米線係冇蔥嘅,你要蔥就落單時加埋。街坊生意,講真二十年來從未受過氣,唔明點解啲人成日當自己係上賓VIP 要求呢樣嗰樣又要投訴!!!
腩肉豬頭肉豬肚米線(小辣加蔥)
食咗差唔多二十年,寫食評不如分享吓心得…
題外話/補充資料:
唔想排隊的話,最好揀啱時間。例如中午12點前、下午3點半後、晚上九點後、又或者係落雨嘅日子,一般都唔駛排隊。
忌: 食食吓加餸,因為餸要同米線一齊煮至好味,而且廚房繁忙唔得閒同你白灼。
忌: 扮勁食中辣,枱上有辣椒油可以加辣。
忌: 浪費,扮勁叫辣又食唔到唔食,叫加底又食唔晒。