2018-09-16
今天突然天氣轉涼,所以今日好想打邊爐,突然想起台式火鍋在香港愈開愈多,今次來到以湯底出名的養心殿。【酸菜白肉鍋 / 麻辣鍋】追加酸菜白肉(免費)選了鴛鴦鍋,我點左個酸菜白肉同麻辣。選這2個鍋,可以免費加一份鴨血或酸菜白肉,但我地選左酸菜白肉。個湯底真係真材實料,如果多一份酸菜白肉,個湯底到最後一定會更香濃,岩我呢個食酸野之人。【手切牛肉】手切牛肉都大碟,油花分佈又平均又靚,輕輕淥幾下就可以,很淋又有肉味,正!【蟶子】真的頗為大隻,淥幾秒已經夠哂爽口,超正!【活九孔】非常新鮮灼完之後又夠哂彈牙。【自家製極品水餃 / 芝士牛肉丸 / 鵝肝墨魚丸】每款半份自家制極品水餃,又真係幾好味,入面有木耳、蝦和肉,非常爽口的,唔錯!芝士牛肉丸人手新鮮打成,中間包住芝士做饀料,咸香滋味,牛肉濃郁有咬口。鵝肝墨魚丸夠彈牙,有一小舊鵝肝嚮入面,無欺場喔!
【手切牛肉】
【蟶子】
真的頗為大隻,淥幾秒已經夠哂爽口,超正!
【活九孔】
非常新鮮灼完之後又夠哂彈牙。
【自家製極品水餃 / 芝士牛肉丸 / 鵝肝墨魚丸】每款半份