2017-09-08
黃記煌新開業,經朋友介紹,我地一行3人齊齊去嘗鮮😋一入黎就見到舖頭有好多卡位,而且卡位好闊落,成個場都幾大,唔似一般食肆咁,咁有壓迫感。第一次食燜鍋,感覺好新鮮,原來成個過程都有侍應係你面前煮個鍋。 我地叫左個自選燜鍋,等大家都可以叫自己鍾意食既野。 我地叫左石斑魚柳、白蝦、豬腩片同安格斯牛柳粒。 大概5分鐘左右,侍應拎左個好別緻既紅色盒過黎,話入面有齊晒我地個鍋所需既食材。首先,侍應幫我地落左舊底油,防止痴底。 跟住放左好多蔬菜落去,入面有10種唔同既蔬菜,有西芹、洋蔥、紅蘿蔔等等。 之後將我地叫既自選食材舖落個鍋度,係呢個相機食先既年代,真係好重要😂 抵讚👍🏻本身個醬係好杰既,侍應用一隻好大既木匙更將個醬整到比之前稀,方便一陣舖落個鍋度。個鍋燜左一陣,侍應就舖個醬上去啦舖左個醬之後,再煮多陣就變左咁,如果想食芫茜既可以落埋。 可以食得啦😋😋所有食材都燜得好入味,得別係個豬腩片👍🏻食完燜鍋可以加湯打邊爐,我地叫大辣,加完湯個湯紅卜卜咁,好正👍🏻打邊爐最值得推介既係呢個手工黑松露墨魚丸,好香黑松露味,但係陣味又唔會太強,岩岩好👍🏻尖沙咀黎講呢個值錢唔算貴,又可以食燜鍋又可以打邊爐。 值
所有食材都燜得好入味,得別係個豬腩片👍🏻
尖沙咀黎講呢個值錢唔算貴,又可以食燜鍋又可以打邊爐。 值得推介。