2021-06-20
今日約了朋友一齊去嘆蠔🦪,知道天后有一間主打法國生蠔的餐廳,全部都是即開生蠔。除了生蠔,還有北海道活赤貝🦑紐西蘭刀貝蜆🧆,每款都新鮮直送。望住個蠔盤,你會被大大隻鮮甜飽滿生蠔吸引住。首先店員提議我們由左至右,由淡至濃起開始食。🦪 Tia Maraa Pearl 味道清甜,於愛爾蘭東部的生蠔,帶榛子果仁的口味,顏色呈珍珠白🦪Speciales Lambert 法國林柏特蠔肉質肥美結實,充滿層次,有濃濃海水礦物質味🦪Pousse en Claire 蠔肉肥美,肉質爽脆, 鹹鮮的海水味,令味蕾留有回甘味🦪La Perle Noire 是法國(諾曼第)出名的黑珍珠, 又稱為「蠔后」,有豐富的礦物質,肉質爽脆,蠔味濃郁,好creamy🦪Gillardeau oyster no.0 可以話最美味,有手掌般大,肉質呈彈性,是頂級生蠔一種,入口順滑,初期充滿海水味,之後after taste 感覺係蠔味滲透出嚟,充滿層次感除了生蠔,這裏的黑松露蘑菇湯🍄🥣也不俗,松露味道芳香四溢,口感creamy 好飽肚蒜香蜆肉意粉🍝大蜆超級大隻,味道鮮甜,意粉用白酒煮汁好creamy 加入洋蔥炒香對於鍾意食生蠔嘅我,
望住個蠔盤,你會被大大隻鮮甜飽滿生蠔吸引住。
首先店員提議我們由左至右,由淡至濃起開始食。
蒜香蜆肉意粉🍝
對於鍾意食生蠔嘅我,今次真係大滿足,這裏的蠔可以媲美酒店級數。