2024-06-09 1559 瀏覽
呢排枕住落雨,週末難得出太陽,梗係要出去hea吓… 呢日我哋重遊舊地,嚟到位於 #灣仔 嘅 The Oyster House Wan Chai 嘆個 #brunch 先出發❤️ 餐廳由地下舖搬上樓,裝飾周格截然不同,感覺好舒服☺️我哋揀咗個二人brunch,#頭盤、#主食 跟 #甜品 樣樣齊🤤 所以我過嚟之前都只係飲咗杯水,怕會浪費🤭 先上枱嘅頭盤係 #美國Pacific生蠔,肉質比較嫩,淡淡嘅海水味道,好鮮甜🤤 之後仲有 #炸釀蝦多士、#野菌黑松露pie、香草醃三文魚柳配紅菜頭沙律,仲有 #鵝肝醬配焦糖無花果伴法式多士,單係睇造型已經夠晒吸引🤤 之後再嚟嘅係主菜,我哋揀咗 #慢煮豬腩肉配焦糖蘋果藜麥、#燒牛胸腹配雞蛋布甸及茄子 🤤 豬腩肉整得好淋滑,肥瘦均勻嘅腩肉,入口即溶,配埋特製嘅酸子汁入口,正好減低油膩感🤤 而牛胸腹上枱嘅時候,肉中間部份仲係粉紅色嘅,好重肉味,最啱啲牛魔王享用😎最後嚟嘅係 #甜品拼盤,#芒果汁窩夫、#香蕉酥皮餅 同 #Tiramisu 都係我嘅至愛❤️ #窩夫 入口外脆內軟,襯埋啲醬汁一齊入口,非常合拍🤤 每次嚟到,我都好鍾意呢度嘅自然光,服務員又夠晒好笑容,而且地

每次嚟到,我都好鍾意呢度嘅自然光,服務員又夠晒好笑容,而且地方夠寬敞,最啱過嚟飲吓食吓,過一個慢活嘅中午❤️

📍 The Oyster House (灣仔) 皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
2024-06-08