阿爸生日冇得出街食飯,但都喺屋企食餐好啲慶祝吓啦。我放工去咗旺角Outdark買外賣,因為有八折優惠,而且本身就係約好咗食韓國嘢嘛。餐廳嘅外賣選擇都唔少,但某部份菜式就未能提供啦,例如芝士鍋同湯品等。不過炸雞就當然唔少得,另外仲有炒飯、炒粉絲同炒年糕等等。我哋四個人嗌咗一份大炸雞、炒飯、粉絲同煎餅已經夠晒食,埋單$500都唔使,抵到爆。唯一麻煩少少就係佢分店唔多,要出旺角拎,但我認為係值得嘅。雙併炸雞全份Originate Outdark Chicken $192🍗醬油炸雞Soy Sauce🍗香蒜蜜糖炸雞Honey Garlic Sauce全份炸雞有450g,分兩盒上,證明份量確係Double!炸雞一拎上手,香味撲鼻,今時今日呢個時世,我都忍唔住喺街偷食咗幾舊🙈。炸雞無骨,食得超爽的呢,而且每件外層均炸至非常酥脆,拎到返屋企都保持到,肉質就意外地嫩滑。兩款炸雞嘅口味有少少相似,因為都係甜甜哋,但蜜糖比較甜啲,而醬油就帶點鹹香。兩者惹味得嚟又唔會重口味,又唔會好乾身拮喉嚨。炸雞以外仲配以薯三寶,分別係薯條、薯格同薯塊,其中後者最軟同最好食。泡菜豬肉炒飯Kimchi Pork Rice $
🍗醬油炸雞Soy Sauce
🍗香蒜蜜糖炸雞Honey Garlic Sauce
泡菜豬肉炒飯Kimchi Pork Rice $88
炒飯好高質,珍珠米粒粒分明,每粒飯都均衡地入味,染上橙紅色。泡菜嘅量好夠,每啖飯都夾一塊爽脆泡菜,口感極佳,並且又唔會過酸。豬腩片份量都多,另外亦有紫菜同煎蛋作伴。
海鮮煎餅Dongrae Seafood Jijim $118
煎餅切好咗一塊塊入盒,佢係野菜同海鮮嘅結合,老實講我自己就一般,因為有太多蔥喇。不過屋企人就好啱食。煎餅入面有三色椒同洋蔥等,煎得好香口,而海鮮份量都唔孤寒,亦係飽肚之選。
烤牛肉炒粉絲Beef Bulgogi Japchae $98
炒粉絲係正常發揮,粉絲口感煙韌,芝麻同麻油香味突出,令人印象深刻。烤牛肉味OK,如果量多啲就好,另外仲有雲耳、冬菇、蘿蔔絲、洋蔥等,整體都幾繽紛嘅。
題外話,即使係外賣,但餐廳比醬料都比到足,讓客人可以品嘗返同堂食一樣嘅正宗滋味。不過蘿蔔粒就唔夠食啊,開胃嘛😝!~
2022-02-08
10 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
生日