2023-01-23
大埔人都唔會陌生嘅眧和風洋食屋「喫茶ちょうぼ」過海嚟到銅鑼灣世貿!相比大埔向河嘅景致,新舖嘅玻離窗卡位對正成個避風塘,河景升格變河景,絕對值得加分嘅!Menu同大埔店都略有不同,但流心蛋包飯同炸物就依然係主打菜!先分享成個餐廳畀我嘅觀感先,一個字「Chill!」,相比大埔深色系嘅懷舊復古氛圍,銅鑼灣店相對淺色嘅傢具同裝修設計,加上採光度十足同大量植物盆景加持,成個vibe 顯得活力充沛。一提店面有店一條長長樓梯同書架及賣小物嘅地方,全部都好啱打卡!嘢食方面必點自煞係招牌菜嘅流心蛋包飯,一上枱店員先將蛋切開,等半熟蛋漿流後淋上醬汁,賣相吸引到極。味道同大埔一樣keep到半熟蛋嫩滑,配埋個炒飯底,撈咗翠肉骨同蘿蔔粒,食得開胃!另外我喺大埔亦必點嘅係炸豬扒,呢度嘅款食略有唔同,豬扒換上南蠻塔塔醬嘅配搭。份量剛剛好,豬扒貼心切好,外脆內軟加埋個南蠻塔塔食好開胃!甜品係極期待!「日式布甸」+「Lotus 焦糖芝士脆餅」嘅組合冇得輸!首先布甸係信心保證,滑得嚟又重蛋香,而個Lotus焦糖芝士脆餅除咗賣相靚,味道都唔錯!唔太甜,口感軟綿。‑ ‒ – · 鰻魚蛋包飯 ¹ ¹ ⁵ ·南蠻他他醬拼日式炸豬
‑ ‒ –
· 鰻魚蛋包飯 ¹ ¹ ⁵