2021-12-02
上星期日相約了一班老朋友在南丫島相聚 , 原本以為是一般海鮮餐廳, 位置雖然較為離開碼頭較遠, 有點像隱世餐館, 在發電廠向沙灘方向會見到一座村屋有露天, 遮篷的亦有室內座位, 有度假異國風情感覺.員工非常友善 主動介紹推介菜式. 試了多個菜式, 例如龍蝦刺身, 椒鹽魷魚, 蜜餞燒排骨, 南瓜海鮮湯, 美極燒白鱔, 炸乳鴿(每件為整整半隻😀), 酥炸小棠菜 和 蓮花白玉卷等. 先講賣相: 食物配搭顏色出色, 差不多每道菜都有精緻伴碟 (心機嘢😄), 食得出有鑊氣, 惹味得來不會太濃, 食材新鮮. 環境方面: 有室內, 室外可以望海邊雖然週邊有不少樹木不過好清新 就像在郊外享受一頓美饌一樣. 面向沙灘左右方當黃昏夕陽的時候可以欣賞埋日落特別有情懷 遠離於煩囂城市像度假一樣feel 淨係這一點已經加分不少總括來說食物一流, 服務非常好, 環境舒適度假感覺
總括來說食物一流, 服務非常好, 環境舒適度假感覺