2017-09-06
一年去幾次泰國,基本上都已經好少會係香港食泰國菜,但因為友人極度想食,所以上openrice搵左呢間地點方便、食評又唔錯既泰國菜館。我地兩點到達,店內仍有幾枱食客但唔洗等位,兩個人可以有張四人枱,坐得亦好舒適。有午市套餐,連飲品$40-$60不等紅豆冰、涼粉冰紅豆夠淋、涼粉爽口、椰汁味較重,食到一半溶了冰後飲仍然夠味唔會變奶水大頭蝦冬蔭公嘩原隻大頭蝦煲過湯肉質仍然爽彈,湯唔會過咸,酸味辣味適中,同我泰國飲開既一樣味泰式干炒牛河呢個真係舉腳推薦,完全同我泰國食開味道一樣,好有鑊氣、夠野味、河粉軟熟又滑口,難得芥蘭既份量都唔少,好味生菜包生菜新鮮爽口無苦味、肉碎份量足夠不過怕肥既要有心理準備,肉碎比較多肥肉,但因為咁所以夠香口扎肉撈檬醬汁有別於以往食開水狀,呢道係較「結」身的,不用落太多已夠味;我貪心落多了馬拉盞炒通菜夠油潤、菜夠新鮮無渣、夠濃味埋單$330有找食到勁飽離開,估唔到味道跟我去泰國食到的沒有分別;餐廳晚市1800後還有即燒串燒,下次有機會要再黎試下!
有午市套餐,連飲品$40-$60不等
紅豆冰、涼粉冰
大頭蝦冬蔭公
泰式干炒牛河
生菜包
生菜新鮮爽口無苦味、肉碎份量足夠
不過怕肥既要有心理準備,肉碎比較多肥肉,但因為咁所以夠香口
扎肉撈檬
馬拉盞炒通菜
夠油潤、菜夠新鮮無渣、夠濃味
埋單$330有找