2012-09-24
曾經風光過既一平安, 潮味已經不如昔日以往, 但味道其實比從前更好。 相比那些大brand咩堂咩王, 我覺得一平安最好。沒有古零精怪既斜碗, 沒有誇張的市場推廣, 沒有特別裝璜既室內設計, 精神都落於湯與麵。 如果大家有留意的話, 全球既拉麵檔都喜歡sell個師傅, 係咩咩第幾代傳人, D麵係手造, 又呢又嚨。 我每次食拉麵都儘量迴避呢類市場炸彈, 免得混淆試聽, 過倒自己條利果關最實制。先不談麵, 我非常喜歡同欣賞一平安的服務: 3個字, 有誠意。 我記得係銅鑼灣食Sanpachi, D夥計同我講英文, 我以為係日本人同佢講日文, 點知話我聽係尼泊爾人, 想了大半天也摸不著頭腦, 全餐廳只得1人懂廣東話, 究竟搞乜? 反之一平安成team日本人加香港人, 而日本人亦會盡力用廣東話同你溝通, 這才算誠意。 呢度既服務員無論日本人好香港人好都好有禮貌, 我會用專業尼形容。 鋪頭裝修舒服, 但悶, 無特色。 我記得佢敵人一瘋狂一入去全部N95幾禁eye catching(新港店), 呢度以為入左一澡堂。 今次我地叫左豬腩飯, 出奇地好食過麵, 女友給我一淡, 好稔而且入味, 香料味足並非簡
今次我地叫左
豬腩飯, 出奇地好食過麵, 女友給我一淡, 好稔而且入味, 香料味足並非簡單一包味精能代替。
豬骨濃湯叉燒拉麵: 叉燒少硬, 紫菜襯托下湯顯得更濃, 可惜味精不少, 麵軟硬適中, 湯非常熱, 整體不錯。
串燒盛合: 第4次世界大戰, 這樣的presentation很難讓人接受, 味道不討好。
這裡的豬腩很出色, 想起台灣的曠肉飯的曠肉 (呢個字真係唔識寫) 味道非常相似, 應該係台灣被日本統治遺下的味道。
唯一不喜歡的是餐廳位置, 同埋座位有點不知怎樣的不太舒服, (其實空間感係好夠的) 個所謂的bar台反為舒服d。