2010-08-31 11 瀏覽
今日本來想去飲茶, 不過去了幾間酒樓, 門口都很多人, 最後決定來這裡看看, 店內都很多人, 但可以不用等位, 順理成章就入去坐了.若不吃小菜, 只有幾款午餐可以選擇, 我揀了黑椒什扒飯($28), 朋友揀了時菜牛肉飯($28) 及鴛鴦炒米($32).食物上得都頗快, 不一回時菜牛肉飯就送上來了, 賣相有點失望, 汁很多很杰, 味道一般, 最差勁是所謂時菜原來是椰菜, 覺得很馬虎. 朋友看見我的什扒飯都後悔叫錯了.什扒飯有豬扒, 雞扒及腸仔, 份量夠, 有幾片椰菜伴碟, 而黑椒汁夠味, 整體算惹味.沒有吃朋友的鴛鴦炒米, 看見賣相是可以的, 不過覺得份量少了點.我的餐飲叫了熱檸茶, 較我預期中大杯及好味, 有幾片檸檬, 不覺有苦澀味, 唔錯.朋友另外叫了一客脆皮豬手配南乳汁, 朋友好似食得幾滋味, 不過我就唔多識欣賞, 覺得皮唔脆, 骨大而皮肉少, 都唔知可以吃甚麼.不單只是南乳豬手, 我對這食店都唔多識欣賞, 總覺得坐位窄, 不算很乾淨, 食物水準又飄忽. 真的是各人口味是不同的.

2010-08-29
午餐