2019-04-19
做過打工仔都知,新仔係好需要前輩提攜。家下素po飛(buffet)越開越多,就好似岩岩加入混戰既就有呢間叫齊齊素既新仔,我地呢啲過廿歲既老前輩當然即刻去幫襯下啦。但其實係去掃場之前,都有一段小插曲...話說,新屎坑驚多人,當然係有你冇你打去book左位先啦,點知...唔比book位!?玩咁大!?A~師主,素食之人乃應內心水靜如鏡,你定定經先~原來因為老闆娘話試業期間發現呢個時段(2:15-330pm) 唔係好多人所以一定會有位,又基於唔想嘥野為理由,唔會再refill野,所以唔敢幫我地留位。然後老闆娘就話:「你黎睇下岩唔岩食先啦,如果OK就比番個優惠價你」。這是什麼意思!?即係話佢做唔做到生意唔緊要,最緊要你地岩食,夠食。係呢個金錢掛帥既商業社會講呢啲,多麼滾動啊...!不過滾動歸滾動,落場睇下你係咪真係滾到我地先!所謂食野先食殼,齊齊睇個殼~整間舖呈小「L」字型,位都OK多,我地去既時段人比較少,夜晚時段的話可能都會逼逼地。整體設計簡約中有少少時尚加懷舊路線,感覺都OK。另外重有啲素食、種野、環保等等既書擺係到任睇,不過因為係限時,血拼之際應該唔會得閑睇吧?又或者你可以比錢入黎睇書放
但其實係去掃場之前,都有一段小插曲...
唔比book位!?玩咁大!?
A~師主,素食之人乃應內心水靜如鏡,你定定經先~
這是什麼意思!?
即係話佢做唔做到生意唔緊要,最緊要你地岩食,夠食。
係呢個金錢掛帥既商業社會講呢啲,多麼滾動啊...!
不過滾動歸滾動,落場睇下你係咪真係滾到我地先!
所謂食野先食殼,齊齊睇個殼~
整體設計簡約中有少少時尚加懷舊路線,感覺都OK。
又或者你可以比錢入黎睇書放題。
事不宜遲,直搗黃龍驗明真身先!
**要先講明,因為我地係係唔會再refill既時段,所以食物種類同份量會有唔同**
生果幾甜幾新觧,紅菜頭算係比較少有,最開心係藜麥任筆,重要係三色果隻!
係瘋狂食主食下,冇咩點試到甜品XD。不過就一定要試自家制既豆腐花!覺得唔夠滑?因為係真正大豆製造,夠健康絕無添加其他多餘野。
春卷、咖哩角呢啲都係常客,較特別既有蛋散同…shake shake薯條XD
黎喇黎喇,終於講到主食區!(要影相未食得住真係一種折磨!XD)
(左)昆布醬油煎腸粉(右)鮮菇西蘭花
(右)鮮菇西蘭花:有睇過我「從心素食」果篇食評都知我花心得黎特別鍾愛西蘭花子。呢味?走唔甩喇~
(左)星洲炒米(右)金菇醬油王炒麵
(右)金菇醬油王炒麵:食評寫到詞窮可以點寫?「OK好味!」
(左)麵醬茄子腐皮結(右)???青瓜
(右)???:唔係亂碼,而係個牌都比人食埋。其實係青瓜,家常菜式。
(左)蜜椒薯仔杏包菇(右)沙茶蘿白炆大根:
(右)沙茶蘿白炆大根:無論睇落定食落味道都覺得似蘿白炆牛腩,推薦之一!
(左)玉米濃湯紫菜浸菜苗(右)香椿藕片炒山藥
(右)香椿藕片炒山藥:成個山草藥咁既名,不過其實冇中藥味,藕片亦好爽,唔錯。
(左)咖哩冬瓜燴素丸 (右)南乳四寶蔬
雖然係一味咖哩一味南乳,不過咖哩唔辣南乳唔濃,甚至可以話係「清」(當然唔係冇味果隻),好唔好食就因人而異,個人黎講就好鍾意。
(左)紫米露(右)木瓜湯
(右)木瓜湯:一般木瓜湯咁味,料都OK夠~
紅白米+腰豆(?)混戰飯
杞子菊花茶
講真,好明顯水多,不過都算可以,而且個人覺得杞子菊花茶好夾啲野食。
後感:
其實呢個時段真係好,話就話食到330pm,不過其實我地都over哂,佢地亦冇意思要我地走。
因為咁,重有時間同老闆娘傾下計。
一係唔傾,一傾之下先知,原來呢到真係好著重健康,用本地菜,好多野都係自家製,連啲春卷都係自己續條包。
而且唔落啲化學野或叫精製既野,所以連砂糖都冇。
雖然味道黎講唔算突出,不過呢啲理念確實令人滾動,而且食得好舒服,野食好清又健康,加上咁抵(最後佢地都比左個優惠價$58/位我地),必定再黎。
同場加映:
而呢到會鼓勵人只用一套食具。