2021-03-21
見到open rice咁多好評就諗住嚟試吓懷舊港式邊爐啦,星期六夜晚7:15到,唔洗等位直入,嗌咗嗰中等價錢嘅set,成人每位正價$268+1,出邊好多連鎖邊爐餐廳都平過呢嗰價。湯底嗌咗沙嗲湯,嗰底到好多花生,但係食落又唔係好重味,不過食完好頸渴就真嘅,佢主打嘅花膠有2大塊,食落係冇味嘅,同豬皮嘅味道係一樣,唔好有咩期待,以為佢會好重膠原嘅感覺牛嘅質素仲要好好多,基本上肉選擇亦都好少,總共得4款,3款牛,1款豬,冇雞嗰啲,美國肥牛,牛頸脊同牛小排,得牛頸脊有少少肉味,其他大部分都偏韌,同埋啲拎出嚟嗰陣啲肉根本都未溶雪,仲係硬梆梆,好似凍肉舖幾十蚊嘅質素。豬肉好食過牛好多,除咗呢4款肉之外係冇其他肉類同海鮮,除非你又係加錢遂碟嗌蔬菜同丸類都係正正常常,選擇都大路嘢,款式唔係太多,最好食係墨汁丸食得出墨汁味,唔錯嘅嘢飲方面只係得可樂,雪碧同忌廉簡,其他所有飲品,係所有(包括烏龍茶同水嗰啲) 都係要另外加錢,收得呢嗰價錢嚟講真係孤寒咗啲用餐時間90分鐘,食咗1個鐘就會last order,其實打邊爐嚟講真係好趕,加咗1次單就last order,同埋店員會好趕住叫你埋單,同埋一夠鐘就係咁行埋
用餐時間90分鐘,食咗1個鐘就會last order,其實打邊爐嚟講真係好趕,加咗1次單就last order,同埋店員會好趕住叫你埋單,同埋一夠鐘就係咁行埋嚟叫你走,我哋已經係冇慢慢食,直情係食物一嚟到就全部倒落一鑊熟,埋單嗰陣先睇返原來價錢係冇包醬料費要另外加$18,你做得放題其實仲咁樣遂樣再加錢咁不如你做返散叫仲好啦
最後,呢嗰價錢嚟講有好多更好嘅選擇,除非你想俾300幾蚊淨食蔬菜同飲汽水,仲要食快啲先得,店員仲推介我哋嗌最貴嗰嗰和牛set,好彩冇嗌,盛餐冇乜回本位。唔好俾佢係open rice嘅正評數量呃咗,連星期六晚飯時間都唔洗等位就知咩事啦,真係無論食材,價錢定服務都好無誠意,可一不可再。第一次係open rice打食評,呢間真心唔俾劣評唔得。