2012-07-27 25 瀏覽
與朋友好耐無見, 好開心知道她要結婚, 約咗出嚟食飯收帖, 我地識咗差唔多10年, 雖然唔係成日見, 但我地每次見面也無所不談, 而大家食野口味又差唔多, 一約出嚟食飯就最啱key, 準新娘子話怕肥, 唔想食油膩野, 我就提議食壽司, 其實日本野只要唔好叫炸物, 都幾健康嘅。賀一賀朋友結婚, 叫一客香芒花之戀, 無論個名同個賣相都夠晒浪漫, 香芒甜甜的, 三文魚肥美的, 蟹籽脆脆的, 睇落開心, 食落又開心, 好襯今晚我地嘅心情。其實我幾鍾意食花之戀壽司, 望落感覺好豐富咁, 今次第一次試香芒花之戀, 加埋芒果感覺更完滿。三文魚籽壽司難得唔腥, 我諗鍾意食三文魚籽的人都係喜歡滿口三文魚籽爆開嘅感覺, 我也不例外, 哈哈! 個感覺好爽架, 同埋每粒三文魚籽晶瑩剔透咁, 望落去好有食慾的。唔知點解望見汁燒魷魚鬚壽司, 我就覺得佢似一隻蜘蛛, 張牙舞爪的樣子, 個造型幾咁生動活潑。呢個魷魚鬚又汁燒得幾好味, 魷魚鬚陪爽口, 可能唔太大舊, 如果鍾意食魷魚鬚嘅人一定會鍾意呢個壽司, 要試試。再嚟係三文魚壽司, 胡麻鱆紅魚壽司同芝士蟹籽蟹棒壽司, 三文魚就一般水準, 反而鱆紅魚個肉質幾好食, 唔
再嚟係三文魚壽司, 胡麻鱆紅魚壽司同芝士蟹籽蟹棒壽司, 三文魚就一般水準, 反而鱆紅魚個肉質幾好食, 唔係好肥美果個口感, 但爽滑, 我喜歡! 而芝士蟹籽蟹棒都幾鬼得意, 蟹棒加埋芝士蟹籽又係令人口感勁full嘅感覺, 有d飽肚感,食完佢都唔使食其他壽司
食得矜貴d食下鮑魚先, 呢個冷鮑魚野菜焚合煮, 望落都矜貴, 鮑魚上面有金薄, 鮑魚都夠件頭, 一人一隻, 好富貴咁, 呵呵!鮑魚味道真係煮得不錯, 連配菜都煮得入味, 果片南瓜甜到不得了, 無諗過呢度煮鮑魚都好食。而那個日式蒸蛋就每人一杯, 無咩驚喜但幾好食, 純粹飽肚之選。
食完滿足又開心的一餐, 希望我呢位好朋友嫁得好, 新婚快樂!
2012-07-18
10 分鐘 (堂食)