2018-05-23 728 瀏覽
一向唔鍾意食西餐,因為晌香港食西餐無過千都唔會好味,而且就算過千都要撞手神,同一間餐廳都唔係次次得。而今次呢間呢,埋單人頭$2000,而且野食即使未到難食,都真係非常一般。但我都會推介可以至少去一次,因為佢既誠意唔係源自食物,係間餐廳既裝修、裝飾、細節、服務同佢安排既表演。今次首先睇下食物以外既野:餐廳入面真係整到好似50-60年代D舞廳咁,而且連餐具同餐桌面既擺設都好靚。連Washroom 入面都非常之特別,即使係Gents 呢面都有香水同Lotion 供應。好多餐廳酒吧都有Live Music,但有時都會幾嘈,好似Amigo ....但呢度既Live Music 係Jazz為主,好Relax 好舒服。主唱好聽就一定啦,但佢連伴奏嗰兩個西人都彈得好好聽!! 而且連D音樂都好似令你置身50/60 年代咁,全部野夾埋真係好正~!  可以去呢度聽下我當日錄既少少音樂:https://instaud.io/2dihhttps://instaud.io/2dik除左西人表演,仲有本地人主演既一個小小音樂劇。個女主角把聲好特別好好聽。到講返野食。其實少食呢D高級西餐,普通人(包括我)真係唔知自己

到講返野食。其實少食呢D高級西餐,普通人(包括我)真係唔知自己食緊乜,不過好在佢有貼心Service:就係每上一碟佢都會同你講究竟係乜黎。以下就係當日Menu :

餐前麵包,好睇,正常味道。一定好味過街邊麵包舖、嘉頓餐包,但對比起好味既餐前包仲有一大段距離。

開胃菜:唔算好味。因為我食完都唔知係乜,係見到入面有幾片蕃茄仔。

前菜

前菜:Sea Bass Tartare:對西餐無乜研究,真係唔識解說,不過呢個就幾好味。

主菜1:Macaroni 釀松露加鵝肝:松露加鵝肝,Macaroni 上面有輕輕烤過既芝士粉,再加埋D Source。一睇以為又邪惡又好味,點知四樣味道濃烈既野溝埋一齊變左味擂爭霸,都唔知自己食緊乜味。D味道唔係一層層黎,係一黎就溝埋晒...真係有少少浪費食材。失敗!

主菜2:Veal Tenderloin:好在呢個牛都都幾好味,而且火喉仲控制得好好,切開入面仲係可遇不可求既粉紅色呀!!

Pre-dessert : 應該係想食完主菜之後幫你Refresh下個口,所以有少少青檸味加Vanilla Cream, 酸酸甜甜的確係做到Refresh既效果,但味道就一般啦。

甜品 Rum BaBa:呢個真係全晚最令人失望既東西:好甜好甜既包 + 糖漿 + Cream,再倒D Rum酒落去 -- 媽呀,傳統既法國甜品俾佢整到好難食呀~!望望附近幾台,無人食得多過一半!!!

Macaron:最後仲有送Coffee Tea 既Macaron,正路野。睇落都幾精緻。

總括黎講,呢間係一間好正宗既西餐廳:麵包 --> 開胃菜 --> 前菜 --> 主菜 --> Pre-Dessert --> Dessert --> 點心 --> 咖啡/ 茶。 真係成個流程出晒黎,唔會太飽,亦唔會唔夠飽,奈何食物質素認真麻麻,如果抱住食好西既心態黎就真係會喊住走。

之但係,加埋佢餐廳既環境、氣氛、表演同服務,晌度食一餐又真係好Relax (我第一次食餐飯3個半鐘而唔覺得悶);即使D野擺明唔好食,仲收呢個價,我都覺得係值,而且仲會想去多次。

食完呢餐真係又矛盾又迷茫:

1. 唔好食,但我會想去多次
2. 想佢好味D,但如果連野食都好好味,我驚到時要$3000一位
3. 餐廳既靈魂究竟係食物,定還是其他?
2018-05-20
$2000