2023-05-11 555 瀏覽
話說我同我嘅同事都好耐無響土瓜灣大伙頭食早餐,今次話想食返次久違嘅大伙頭早餐,回味下往事(佢幾年前都仲係住土瓜灣嘅)。我就叫左個歐陸魚柳餐,佢就嗌左個常餐額外加$6薯餅。我哋係用手提電話電子下單...咁張單都係分開兩欄列明我哋食咩嘅。然後佢嘅餐嚟先,未見薯餅響碟,咁我話應該另上薯餅俾佢。之後我個歐陸早餐都上左枱,我碟嘢有兩個3角薯餅。進食左一陣,然後我食緊第一塊薯餅個陣,就嗌咗個男侍應,問問我同事另加$6嘅薯餅會幾時有...個男侍應竟然話:「塊薯餅出左啦,咪上左係歐陸個碟度!」我就回覆:「吓,但係我個同事嘅餐另加架喎!」個男侍應好理所當然話:「歐陸早餐得一塊薯餅,你碟上有兩塊,其中一塊就係另加個塊嚟!」我開始著:「張單都好清楚係邊個餐加嘅薯餅,點可以加落唔係order個食客個餐碟度就當加左架?」男侍應續說:「係,張單係分開邊個餐加薯餅,但可能係廚房一時無為意,見係同一張枱,咪將薯餅放埋一齊。」我無再答落去。我非常不滿咁樣去同個食客解釋...如果照佢講,咁唔將兩個餐撈埋一盤上菜,係同一枱。佢完全無諗過解決問題,亦都無理客人感受...將人哋order嘅食物放係另一個食客個餐度,我未食另外個

個男侍應竟然話:「塊薯餅出左啦,咪上左係歐陸個碟度!」
我就回覆:「吓,但係我個同事嘅餐另加架喎!」
我無再答落去。
我非常不滿咁樣去同個食客解釋...如果照佢講,咁唔將兩個餐撈埋一盤上菜,係同一枱。佢完全無諗過解決問題,亦都無理客人感受...將人哋order嘅食物放係另一個食客個餐度,我未食另外個件薯餅啫,兼我同事唔介意我已經食緊個碟上去拎返個件原本屬於佢嘅薯餅啫!咁樣嘅做法同解釋,真係唔得喎~
我又無渠道投訴佢,只好透過openrice去講呢件事。
如果我一個就唔會再幫襯。
P.S.: 我個同事好似無乜所謂,反之我係執著嗰個,消費者唔係大晒,但今次唔係無理取鬧。而且,塊薯餅係要另加$6先有嘅,點可以以咁嘅方式敷衍食客?

歐陸魚柳早餐
2023-05-11