土瓜灣又一名物:豬扒包 - 豬扒皮脆,肉厚而嫩,值得一試!四十蚊,已有個豬扒包,仲可以拼生果沙律及飲品,性價比極高,真係唔駛過澳門,在土瓜灣已可以食到極有水準的豬扒包,正!
5天前
  • 豬扒包
2024-04-18 28 瀏覽
土瓜灣有好多茶餐廳,好多間都地道又高質,今日就嚟試吓呢間叫大伙頭嘅茶記,我同另一半兩個都揀咗茶餐,沙嗲牛肉麵係正常水準茶餐廳嘅質素,不過不失。炒蛋份量幾多,呈現鮮艷嘅黃色,而且唔會太熟又唔會太生,熟到剛剛好,不過蛋味就唔係咁濃。午餐肉厚厚一片,好有誠意。我揀咗多士,備注咗想要多牛油,上台嘅時候係一片厚多士對切,牛油好似唔係特別多,但係烘到比較深色,邊角有少少焦啡色,非常之脆,個人幾鍾意,如果多啲牛油就好啦。另一半揀咗甜多士,係長方形一片嘅,食落同多士差唔多脆脆地,但係有多少少甜味。茶走就好得意,係分開上嘅,可以因應自己鍾意嘅份量倒,不過我係一個嗜甜嘅人,所以倒晒之後都未能滿足我,我有另外再落咗少少砂糖。成個早餐整體感覺幾好,就係地道茶餐廳嘅感覺,幾欣賞佢個茶餐可以揀兩款餸,而家好多剩係得炒蛋多士,如果喺附近嘅話應該會再返黎食下。
2024-01-06 249 瀏覽
難得的跟同事外出晚餐,要好好記錄一下到訪位於土瓜灣的茶餐廳「大伙頭」,首次到訪時看到餐廳有提供扒餐,可惜現在已不再提供了,只好點小菜-蒸魚小菜二人套餐 $188配2碗絲苗白飯及足料靚湯,奉送熱飲 (凍飲+$3)及甜品▶豉椒涼瓜黃花魚▶甜梅菜蒸肉餅▶金銀蛋肉鬆時菜煲蒸魚變炸魚有點失望,慶幸味道還不錯;梅菜蒸肉餅有驚喜,肉餅嫩滑彈牙,調味剛好;金銀蛋時菜上湯清甜,發揮正常-鮮雞小菜二人套餐 $168配2碗絲苗白飯及足料靚湯,奉送熱飲 (凍飲+$3)及甜品▶例牌霸皇雞▶蝦仁炒滑蛋▶魚香茄子煲霸皇雞雞味欠奉,肉質偏韌;蝦仁炒蛋蛋香全無,蝦仁大隻爽口;魚香茄子煲富鑊氣好惹味,惟略嫌偏油膩-店員服務較冷淡,有待改善,而且最後並沒有奉上甜品,扣分!
難得的跟同事外出晚餐,要好好記錄一下
蒸魚小菜二人套餐 $188
配2碗絲苗白飯及足料靚湯,奉送熱飲 (凍飲+$3)及甜品
▶例牌霸皇雞
▶蝦仁炒滑蛋
▶魚香茄子煲
店員服務較冷淡,有待改善,而且最後並沒有奉上甜品,扣分!
2024-01-06
來土瓜灣上堂, 唔想食連鎖店, 想食小店, 比我行到依度, QR code落單, 選擇也多, 我叫人薑絲豬潤配通粉, 見包都有好多選擇, 我叫左左麥多士, 餐肉, 烚蛋, 熱央! 麥多士淋左d, 不過味道可以, 烚蛋只蛋好香, 餐肉乾左d, 央就正常味道, 唔會太苦😅, 最正係薑絲豬潤通粉, d湯夠熱, 豬潤厚又爽脆, 好食, 不過我覺得多士可以比少一塊, 早餐收平d
2023-11-19
$40 (早餐)
2023-10-04 223 瀏覽
話說我今日係到食個早餐,咁落單前就打算電子落單。但電子落單冇花生醬多士冇走牛油及另加烘底。我就立即向侍應落單,待應立即顯得不耐煩(確實電子下單不夠全面),到餐首先冇走牛油,第二次就冇烘到底。我地都向待應查詢,佢就用極為散慢的態度,幫我跟換。結果牛油走左,但最後都冇烘底,(再詢問待應佢又聲稱有烘底)烘底同正常面包會顯得乾身,佢面包仲係軟,簡直當食客傻,好我就將就下。到埋單果時我有幾張d儲印仔既卡,要求店員整合。其女收銀員話冇得整合,但我過往食晚市他們都有將其整合。下一句就用質問我的態度問我邊個幫我整合,佢要罰錢$50蚊之類(佢應該講佢員工內部守則整合要罰錢),但首先作為一個食客係唔會知你任何員工守則。佢都極為企硬以及不作出不友善的態度(真分儲夠10個印先減小小錢)仲要受你氣,如果咁唔鍾意人支持你間餐廳,取消你個計劃丫,你將你員工守則放在客戶身上,好似客戶找你麻煩似的。結果呢間餐廳員工令我感覺無下次,一般食物,態度極差。(一直支持的老顧客,透徹的感受)。bye bye 土瓜灣大x頭

2023-10-04
2023-05-11 554 瀏覽
話說我同我嘅同事都好耐無響土瓜灣大伙頭食早餐,今次話想食返次久違嘅大伙頭早餐,回味下往事(佢幾年前都仲係住土瓜灣嘅)。我就叫左個歐陸魚柳餐,佢就嗌左個常餐額外加$6薯餅。我哋係用手提電話電子下單...咁張單都係分開兩欄列明我哋食咩嘅。然後佢嘅餐嚟先,未見薯餅響碟,咁我話應該另上薯餅俾佢。之後我個歐陸早餐都上左枱,我碟嘢有兩個3角薯餅。進食左一陣,然後我食緊第一塊薯餅個陣,就嗌咗個男侍應,問問我同事另加$6嘅薯餅會幾時有...個男侍應竟然話:「塊薯餅出左啦,咪上左係歐陸個碟度!」我就回覆:「吓,但係我個同事嘅餐另加架喎!」個男侍應好理所當然話:「歐陸早餐得一塊薯餅,你碟上有兩塊,其中一塊就係另加個塊嚟!」我開始著:「張單都好清楚係邊個餐加嘅薯餅,點可以加落唔係order個食客個餐碟度就當加左架?」男侍應續說:「係,張單係分開邊個餐加薯餅,但可能係廚房一時無為意,見係同一張枱,咪將薯餅放埋一齊。」我無再答落去。我非常不滿咁樣去同個食客解釋...如果照佢講,咁唔將兩個餐撈埋一盤上菜,係同一枱。佢完全無諗過解決問題,亦都無理客人感受...將人哋order嘅食物放係另一個食客個餐度,我未食另外個

個男侍應竟然話:「塊薯餅出左啦,咪上左係歐陸個碟度!」
我就回覆:「吓,但係我個同事嘅餐另加架喎!」
我無再答落去。
我非常不滿咁樣去同個食客解釋...如果照佢講,咁唔將兩個餐撈埋一盤上菜,係同一枱。佢完全無諗過解決問題,亦都無理客人感受...將人哋order嘅食物放係另一個食客個餐度,我未食另外個件薯餅啫,兼我同事唔介意我已經食緊個碟上去拎返個件原本屬於佢嘅薯餅啫!咁樣嘅做法同解釋,真係唔得喎~
我又無渠道投訴佢,只好透過openrice去講呢件事。
如果我一個就唔會再幫襯。
P.S.: 我個同事好似無乜所謂,反之我係執著嗰個,消費者唔係大晒,但今次唔係無理取鬧。而且,塊薯餅係要另加$6先有嘅,點可以以咁嘅方式敷衍食客?

歐陸魚柳早餐
2023-05-11
2023-04-27 267 瀏覽
今日去咗土瓜灣大伙頭食早餐。.餐廳用QR code落單,比較方便,可以慢慢揀冇壓力。.揀咗炸魚柳米粉配煙肉蛋,熱奶茶,可以點選分開上,炸魚柳就唔使擺落米粉度。炸魚柳新鮮熱辣辣。.另外一個豬扒麵配火腿蛋,都係飲熱奶茶。香煎豬扒幾大塊,份量足夠。.早餐有好多款選擇,價錢都唔算貴。記得以前用QR code落單有折,而家就冇咗。.相比起其他附近嘅茶餐廳,人比較少,可能因為附近開咗太多新嘅茶餐廳,有好多選擇。.服務就唔講得上,水同餐具都係自助,上菜速度有少少慢,不過都好,即係新鮮做。
今日去咗土瓜灣大伙頭食早餐。
餐廳用QR code落單,比較方便,可以慢慢揀冇壓力。

另外一個豬扒麵配火腿蛋,都係飲熱奶茶。
香煎豬扒幾大塊,份量足夠。

2023-04-05 241 瀏覽
今日一家人去大伙頭食下午茶,食到一肚氣。3點03下單,食物到齊,食晒食物啲飲品都未來齊。催促左6次,結果3點25分先到飲品。食物質素一般,不過不失,但漏單又唔跟進呢下真的太惡劣,永不會再光顧。
🐷豬潤麵點至喺深水埗食到😋個個人都認為食豬膶麵喺深水埗先係王道,其實土瓜灣早餐都有一間好出名嘅豬膶麵🍜*餐廳環境衛生*餐廳入邊可以容納20台左右,有二人或者四人座位,裝修新穎,唔似古舊嘅茶餐廳,乾淨企理寬躺🤩坐落去都好舒服⭐️⭐️*食物貌相味道*因為好多茶餐廳多數都係腸蛋麵、鮑魚絲通粉、沙嗲牛公仔麵、五香玉丁米粉。。所以見到呢一間冰室個名好特別,就入去試一試💥出乎意料!竟然有豬膶麵食🐷🍜薑絲豬潤公仔麵($38)早餐來講,$38係呢個時期都好合理!首先講一講個湯底,有濃烈嘅薑絲同豬潤味度,早上食一食薑絲,可以暖一暖胃,豬潤有四舊,好厚,完全無生根,易咬‼️‼️公仔麵就係普通麵,不過如果有啲要求,可以加錢轉出前一丁🤤🤤🤤個餐除咗有公仔麵🍜,仲有可以配搭黑糖麥包,普通方包同埋多士🍞,我最欣賞佢可以免費配搭黑糖麵包,雖然冇西餐廳嗰隻咁好食,但係比起其他茶餐廳已經係勝過一級🍞🥖之後仲可以配撘多兩個餸,我就揀咗火腿🍖同煎蛋🍳因為有啲肚餓,我再加多左塊薯餅,薯餅炸到金黃色,脆卜卜‼️新鮮熱辣♨️記住食之前要攤凍⚠️⚠️⚠️*服務質素*餐廳用QR code落單‼️非常簡單方便。但可能因為早餐時段太多人,製作食物比較長時間

🐷豬潤麵點至喺深水埗食到😋

*餐廳環境衛生*

*食物貌相味道*

薑絲豬潤公仔麵($38)

*服務質素*
餐廳用QR code落單‼️非常簡單方便。但可能因為早餐時段太多人,製作食物比較長時間,起碼等咗10分鐘以上⏰如果加快速度會更好✨✨
2022-06-14 427 瀏覽
趕時間又唔知食乜好路過大伙頭見有D人食 所以試一試點咗常餐 香煎豬扒拼腸仔煎蛋轉出前一丁腸仔煎蛋正正常常豬扒size合理,算ok厚切,食落都有D咬口唔係霉滋滋果隻環境算清潔服務:正常茶記水平
趕時間又唔知食乜好
路過大伙頭見有D人食 所以試一試
點咗常餐 香煎豬扒拼腸仔煎蛋轉出前一丁
腸仔煎蛋正正常常
豬扒size合理,算ok厚切,食落都有D咬口唔係霉滋滋果隻
環境算清潔
服務:正常茶記水平
香煎豬扒拼腸仔煎蛋轉出前一丁
香煎豬扒拼腸仔煎蛋轉出前一丁
2022-05-28 274 瀏覽
每次早餐時段都爆多人既一間餐廳堂食 總會見到餐廳員工都好忙今次早餐 比較趕急 所以選擇咗外賣🥡外賣🥡細心已分湯沙嗲牛肉米粉其實沙嗲汁可以 😌 牛肉一般 咬口比較硬但米粉出色 浸湯如果比較耐都唔會過淋仲好爽口 所以每次都會叫米粉配炒蛋腸仔有時候炒蛋會太水今次好左d😌腸仔今次改用廚司腸🥳平時係豬肉腸 仲好細條 味道怪😆佢哋早餐 其實最吸引係厚多士仲要係共2塊食完佢哋既厚多士 滿足晒☺️熱奶茶 ☕️茶底比較一般有時太苦少奶 有時又會多奶如果奶茶改善下佢哋既早餐算合格啦😌
每次早餐時段都爆多人既一間餐廳

有時太苦少奶 有時又會多奶
如果奶茶改善下
佢哋既早餐算合格啦😌
2022-04-12 281 瀏覽
之前到此店食早餐,十分滿意,因為選擇多,種類特別,十分個性化,今日再度光臨,花了差不多20分鐘手機點餐,點了沙嗲牛肉麵,跟黑糖麥包多士,腸仔太陽蛋;另一份鮮茄叉燒通粉,黑糖多事,烚蛋及火腿。麵級通粉先到,沙嗲牛肉份量足,味道可以。叉燒通粉,叉燒不過不失,但蕃茄湯底過咸。之後再上蛋及多士,記得之前選項中有芫荽炒蛋,但現在沒有了。至於檸茶及茶走,記得之前選項中可以煉奶花奶另上,現在只可以煉奶另上!感覺就是價錢貴了,選擇少了,味道出事了。
2022-04-10
$40.5 (早餐)
2022-03-20 261 瀏覽
疫情關係,食肆都冇乜選擇,今朝就試吓呢間大伙頭既早餐,叫咗一份煙肉蛋通粉+多士,以為好精心製作要等成35分鐘先拎到,點知,塊煙肉勁細,通粉個湯底仲要好鬼鹹,真係令人失望!

煙肉蛋通粉
2022-03-20
35 分鐘 (外賣自取)
2022-02-22 167 瀏覽
看到服务員疫情下也保持笑容,謝謝你们!食物很好,扺食!d下午茶超水準,40蚊食到人地50元以上水準,香港需要有心嘅茶餐廳!魔鬼西多士如果能夠有番就好囉,食到停不了,其他地方食唔到!
2022-02-18 141 瀏覽
現在晚市禁堂食,我在這裏外賣自取,買了一個蒸倉魚套餐。 而我從8時18分下單,到了晚上九點零八分才可以攞, 等了足足五十分鐘, 餐單是寫明了需要等十八分鐘,但是我等了完整五十分鐘,就算弄好第一個倉魚套餐再弄第二個倉魚套餐都綽綽有餘。 只為求賺錢,就算漏單都不跟客人說一聲,我企在那裏 那麼久,他沒有跟我說過一句。而且在等單過程中, 畀夥記一腳踩落隻腳度。 成隻鞋嘅腳印喺隻白色鞋上面, 一句對唔住都冇。 永遠唔會再幫襯呢間垃圾餐廳。人生第一次寫劣評,終於明白餐廳的其他顧客是何等憤怒,才會浪費時間,用那麼多時間去寫200字給劣評!

2022-02-18
50 分鐘 (外賣自取)