2023-01-02
1月2日 星期一 晚上其實野食就正常嘅,食放題都預咗重量不重質,但服務態度有待改善。好早就巳經訂咗位,但係餐廳同事安排我地同另外幾個唔識嘅人位分一張8人大枱,枱中間得一塊板。枱同凳之間嘅距離唔多,好迫肥少少都坐唔落;仲要係同唔識得嘅人分享一張長凳,啲私人物品都唔知點放好。之後我哋主動問餐廳同事可唔可以坐卡位,過咗好耐先至話俾我哋調過去,不過落咗單嘅嘢食全部取消要再落過⋯ ⋯要等完又等無奈嘅係食到完為止間餐廳都冇坐滿過人,依然有三分之一嘅枱係空。咁點解唔一開始就俾人客人坐得舒服啲?再之後食食下野,有個頭髮長長嘅男同事係咁怪叫之後大笑,完全唔知佢做咩。咁打份工想開心都可以嘅,雖然有小小似低智人士控制唔到自己,但佢開心就好了。但係掛住挽唔做野就真係理解唔到,叫咗幾次唔該都無人理,仲要好似小學生咁,兩個女同事向左行個長髮嘅男同事就跟上。幾多歲啊,返工跟住女仔行又唔理客?仲有一個男同事都係出色嘅!佢介紹野食個時個口好似張唔開咁,好自信咁係咁講,但其實冇人聽得明佢講咩。之後我哋有人出聲話聽唔清,但係佢已經掉頭走咗。完全無解。咁其實員工質素如何,都係公司安排問題,我覺得打工嘅人都唔會考慮到公司形象。
咁其實員工質素如何,都係公司安排問題,我覺得打工嘅人都唔會考慮到公司形象。介紹唔到一道菜其實都可以拎到錢嘅,係個客會無奈少少,唔再回頭食呢間野啫。蝕底嘅都唔係佢。
但係返工怪叫係咩事!返工追住個女仔玩又係做咩!所以真心覺得請人嗰個可以再再再謹慎少少,或者員工訓練做好啲。